Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB), sürdürülebilirlik raporlaması ile ilgili yeni küresel standartları yayımladı.
İklim değişikliğinin işlerini nasıl etkilediğini açıklama konusunda şirketlere daha fazla sorumluluk yükleyecek olan yeni standartlar, şirketlerin ve yatırımcıların sürdürülebilirlikle ilgili açıklamalarını sermaye piyasaları için tek ve küresel bir temelde sunmalarına olanak tanıyacak.
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) Vakfı, finansal raporlama standartları ve muhasebe standartlarına ilişkin küresel ölçekte bir kuruluş olarak Kasım 2021’de Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nu (ISSB) kurdu. ISSB, Birleşmiş Milletler’in COP 26 İklim Zirvesi sırasında oluşturuldu ve dünya liderleri, yatırımcılar ve düzenleyicilerin şirketlerin sürdürülebilirlik açıklamalarına daha titiz bir yaklaşım benimsemeleri ve yeşil yıkama ile mücadele etmeleri çağrısının ardından hayata geçirildi. Böylece hem finansal raporlama hem de sürdürülebilirlik raporlaması tek bir çatı altında birleştirilmiş oldu.
Tek Tip Raporlama
G20 tarafından da desteklenen yeni standartlar, farklı yetki alanlarındaki şirketlerin tek tip iklim ve sürdürülebilirlik bilgilerini açıklamalarının önünü açıyor. Bu standartlar, yönetişim, strateji, risk yönetimi, ölçütler ve hedefler başlıkları altında yapılandırılmış olup iki bölümden oluşuyor.
İlk bölüm, kısa, orta veya uzun vadede nakit akışını, finansman erişimini veya sermaye maliyetini makul ölçüde etkilemesi beklenen sürdürülebilirlikle ilgili tüm riskler ve fırsatları içermektedir. İkinci bölüm ise şirketlerin iklimle ilgili fiziksel risklerini, geçiş risklerini ve bu risklerin düşük karbon ekonomisine geçiş üzerindeki potansiyel etkilerine dair bildirimleri içermektedir.
Şirketlerin yeni standartlar konusunda bilmesi gereken 8 temel başlık şöyle:
- Sürdürülebilirlik açıklamaları artık küresel bir temele dayanıyor. ISSB Standartları, şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili riskleri ve fırsatları raporlamak için tek bir küresel temel sunuyor.
- ISSB’nin çalışmaları uluslararası düzeyde büyük bir kabul görüyor. Dünyanın dört bir yanından yatırımcılar, şirketler, politika yapıcılar ve piyasa düzenleyicileri bu çalışmaları destekliyor. G7 ve G20 ülkelerinin liderleri ile Dünya Ekonomik Forumu’nun Uluslararası İş Konseyi Yürütme Komitesi de Standartların yayınlanmasını memnuniyetle karşılıyor.
- Standartlar, yatırımcıların sadece finansal bilgilere değil, aynı zamanda sosyal ve yönetişimsel alanlarda da bilgi sahibi olmalarını ve daha bilinçli kararlar almalarını sağlıyor.
- Standartlar, mevcut girişimler üzerine inşa edilmiş ve mevcut uygulamaları geliştirmeyi hedefliyor. İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD), Sürdürülebilirlik Muhasebesi Standartları Kurulu (SASB), İklim Saydamlık Standartları Kurulu (CDSB), Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) ve Dünya Ekonomik Forumu’nun Paydaş Ölçütleri gibi önemli kuruluşların önerilerine dayanıyor. ISSB’nin standartları birleştirmesi, şirketlerin birden fazla standarta göre raporlama yapmasını engelliyor.
- Standartlar için bir temel oluşturmak, mükerrer uygulamaları ortadan kaldırırken, finansal piyasalar arasında küresel bir karşılaştırma olanağı sağlar. Bu yaklaşım, farklı pazarlarda faaliyet gösteren ve birden fazla yargı yetkisine tabi olan şirketler için mükerrer raporlamayı azaltmaya yardımcı olur.
- Yatırımcılara güvenilir bilgi sağlamak için tasarlanan ISSB Standartları, şirketlerin kısa, orta ve uzun vadede karşılaştıkları sürdürülebilirlikle ilgili riskleri ve fırsatları nasıl belirlediklerini ve nasıl yönettiklerini küresel kamuoyu ile paylaşmalarını sağlıyor.
- Her türlü muhasebe gereksinimiyle uyumlu olarak geliştirilen ISSB Standartları, gerekli bilgileri finansal sonuçlarla birlikte sunuyor.
- ISSB Standartları, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) ile aynı şeffaflık içerisinde geliştiriliyor.