Sürdürülebilir Üretimde Çözüm Yeşil OSB’de Yatıyor

İklim değişikliğinin küresel ısınmayı artırıcı etkisiyle birlikte üretim endüstrileri, karbon ayak izlerini azaltmaya yönelerek Yeşil Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasına katkı sağladı.

Yeşil Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), kaynak yönetiminden atık azaltımına, enerji verimliliğinden iyi üretim uygulamalarına ve yenilenebilir enerji kullanımına kadar faaliyetlerin tüm alanlarına çevresel hususları entegre ediyor. Gelecek kuşaklara temiz bir dünya bırakma konusunda etkin bir rol üstlenen Yeşil OSB’ler, ekonomik refaha ulaşmanın mümkün olduğunu gösteren umut ışığı işlevini de yerine getiriyor.

Dünya Bankası ve Bakanlıktan İş Birliği

2016 yılında yürürlüğe giren Paris Anlaşması çerçevesinde, iklim değişikliğini engelleme amacıyla Türkiye, Ulusal Katkı Beyanı’nda artıştan çok azaltıma odaklanarak sera gazı emisyonlarını yüzde 21 oranında azaltmayı taahhüt etti.

Bu hedef daha sonra COP 27’de yüzde 41’e revize edildi. Bu bağlamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri için düzenlemeler içeren bir program oluşturdu ve Dünya Bankası ile işbirliği yaparak Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi’ni geliştirdi. Bu çalışmalar sırasında, kurumumuz Bakanlığa teknik destek sağladı.

Dünya Bankası ve Bakanlıktan İş Birliği

2016 yılında yürürlüğe giren Paris Anlaşması’nın hedefi iklim değişikliğini önlemekti ve bu bağlamda Türkiye, Ulusal Katkı Beyanı’nda artışı değil azaltımı hedefleyerek sera gazı emisyonlarını yüzde 21 oranında düşürme taahhüdünde bulundu. Daha sonra COP 27’de bu hedef yüzde 41’e revize edildi.

Bu çerçevede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri için düzenlemeler içeren bir program geliştirdi. Ayrıca, Dünya Bankası ile işbirliği yaparak Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi’ni oluşturdu. Bu süreçte, kurumumuz Bakanlığımıza teknik destek sağladı.

Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi Projesi Nedir?

Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi Projesi’nin temel amacı, ülkemizde bulunan sanayi bölgelerini Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uygun olarak “Sürekli Gelişim” prensibini benimseyerek uluslararası standartlara ulaştırmak. Bu hedefe yönelik olarak, Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi’ne dahil olmayı amaçlayan bölgeler için ön koşullar ve performans kriterleri belirlendi.

Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi ön kriterleri ve performans kriterlerinin amaçları;

Organize Sanayi Bölgelerinin yönetimsel ve izlemeye ilişkin performansını geliştirmeyi hedeflemek,

Su, atık su, atık ve kaynak yönetimi için sürdürülebilir araçlar sunarak ve OSB’lerin çevresel etkilerini en aza indirerek çevresel performanslarını artırmak,

İklim değişikliği sorunlarıyla ilgilenmek ve çevreye hem yerel hem de küresel düzeyde etkisi olan faktörleri ele almak,

İşçi hakları, çalışma koşulları, cinsiyet eşitliği, topluluk diyalogu, arazi kullanımı ve sosyal altyapı gibi konularda toplumun ve çalışanların ihtiyaçlarını gözeterek sosyal performansı geliştirmek,

OSB yöneticileri ve işletme sahipleri için ekonomik performansı artırmayı amaçlamak.

Yeşil OSB Tasarım Sertifikası Nedir?

Tüm bunların yanı sıra, sanayinin yeşil dönüşüm, düşük karbonlu üretim ekosistemi ve döngüsel ekonomi uygulamalarına hazır hale gelmesini sağlamak amacıyla Yeşil OSB Tasarım Sertifikası oluşturuldu. Bu sertifika sayesinde, OSB’ler kurulum aşamasından itibaren sürdürülebilir bir altyapıya sahip olarak ilerleyecekler.

Yeşil OSB Tasarım Sertifikası, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra kurulan ve ek alan tahsis edilen OSB’ler için Yeşil OSB Sertifikasyon sistemi içinde zorunlu bir gereklilik olarak yer alıyor. Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi projesi kapsamında, uygunluk değerlendirmesi Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından gerçekleştiriliyor.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım