HUID, soğan kabuklarını geri dönüştürerek çevre kirliliğini azaltan sürdürülebilir ambalaj malzemesi üretiyor.
İskoç markası HUID, fosil yakıt türevi plastiklerin yerine sürdürülebilir alternatifler geliştirmek amacıyla kurulan bir şirkettir. Uzmanlık alanı, soğan kabuklarını geri dönüştürmek olan bu şirket, Ambalajda soğan kabuğu kullanımı, çabuk bozulan gıdaların ömrünü uzatmak için sebzenin antimikrobiyal özelliklerinden yararlanmayı sağlar.
HUID, selülozu soğan kabuğundan çıkarıp bir biyopolimer karışımıyla birleştirerek, plastiğe rakip olabilecek dayanıklı bir film üretmektedir.
HUID’in CEO’su Renuka Ramanujam, tekstil bölümü öğrencisi olduğu dönemde soğan kabuklarını ilk kez giysi boyası olarak kullanmıştır. Bu malzemeye olan ilgisi zamanla artmıştır. Şirket, çiftçilerden ve tarımsal işletmelerden atık kabuk toplayarak karton benzeri malzemeler ve esnek film alternatifleri geliştirmektedir. HUID, Birleşik Krallık’ta hanelerin yılda yaklaşık 90 milyar parça plastik ambalajı çöpe atması nedeniyle israfı azaltma hedefindedir.
Baş bilim sorumlusu Marie Rapin ile çalışmaya başladıktan sonra şirketin faaliyetleri hız kazanmıştır. Rapin, ıspanak gibi gıda maddeleri için plastik poşetlerin yerini alabilecek esnek bir film üzerinde çalışmaktadır. Şu anda prototipler yarı saydam ve istenenden biraz daha kalındır. Ayrıca, yumurta kartonu benzeri ürünler geliştirmeyi de hedeflemektedirler. Önümüzdeki yıl, tamamen soğan kabuklarından yapılmış kağıt olan ilk ürünlerini piyasaya sürmeyi planlamaktadırlar.
Yenilikçi konsept, Strathclyde Üniversitesi tarafından işletilen İskoçya Ulusal Üretim Enstitüsü’nden (NMIS) önemli destek almıştır. Bu kurum, Yüksek Değerli Üretim Catapult girişiminin kritik bir bileşenidir. Strathclyde Üniversitesi’ndeki İleri Malzeme Araştırma Laboratuvarı bu umut verici gelişmenin temelini oluşturan soğan bazlı malzemeler üzerinde kapsamlı testler gerçekleştirmektedir.