SLB Tesisi, Lityumu %96 Verimle 500 Kat Daha Hızlı Üretiyor

SLB tesisi, tuzlu sudan %96 verimle 500 kat daha hızlı lityumu üretiyor, sürdürülebilir teknolojiler için önemli bir adım sağlıyor.

Lityum, sürdürülebilir enerjiye geçişte kritik bir bileşen olarak elektrikli araçlardan enerji depolama cihazlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahip. Enerji teknolojileri şirketi SLB, ABD’deki yeni demo tesisinde sürdürülebilir lityum üretimini başarıyla gerçekleştirdi. Şirket, bu tesisin büyük ölçekli lityum üretimi için doğrudan lityum çıkarma (DLE), yoğunlaştırma ve dönüştürme teknolojilerini bir araya getirdiğini belirtti.

Şirketin açıklamasına göre, bu yeni teknoloji sayesinde lityum, tuzlu sudan %96 geri kazanım oranıyla elde edilebiliyor ve mevcut yöntemlere kıyasla 500 kat daha hızlı üretilebiliyor. SLB’nin Yeni Enerji iş birimi başkanı Gavin Rennick, ‘Lityum elektrifikasyonun ana unsuru. Bu yüzden çevreye zarar vermeden üretimi hızlandırmanın yollarını bulmalıyız’ diyerek teknolojinin önemini vurguladı.

Yeni teknolojinin en dikkat çekici özelliklerinden biri, geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha az arazi, su ve enerji kullanması. SLB’nin entegre çözümü, yalnızca %10 oranında arazi gerektirirken, su ve kimyasal kullanımı da minimum seviyede tutuluyor.

Kurulan demo tesisi, ticari ölçekli bir tesisin yaklaşık onda biri büyüklüğünde olmasına rağmen, %96 oranında doğrulanmış lityum geri kazanım oranına ulaştı. Bu oran, standart buharlaşma yöntemlerine göre oldukça yüksek; geleneksel yöntemlerle yaklaşık 18 ay süren işlemler sonucunda %50 veya daha düşük geri kazanım oranına ulaşılabiliyor.

SLB’nin yeni teknolojisi sayesinde lityumun tuzlu sudan çıkarılması ve teknik kalitede lityum karbonata veya hidroksite dönüştürülmesi yalnızca birkaç saat sürüyor. Sürenin kısalması, çevresel zararları da en aza indiriyor.