Bain & Company’nin araştırmasına göre, her 10 şirketten neredeyse 9’u yapay zekâyı uygulamaya sokmuş veya şu anda pilot olarak kullanıma sunmuş durumda.
Bain & Company’nin sektörler arası özel Üretken Yapay Zekâ Araştırması, şirketlerin büyük bir çoğunluğunun yapay zekâyı aktif olarak uygulamaya soktuğunu veya pilot projelerle test ettiğini ortaya koyuyor. Yapay zekânın benimsenme oranı hızla artarken, şirketler bu teknolojiye olan yatırımlarını da artırıyor.
Yatırımlar ve Harcamalar Artıyor
Bain’in analizi, işletmelerin yapay zekâ kullanımına yönelik harcamalarının hızla arttığını gösteriyor. Araştırmaya katılan işletmelerin %60’ından fazlası yapay zekâyı bu yıl ve gelecek yıl önceliklerinin arasında ilk üçe koyarken, %87’si önümüzdeki üç ila dört yıl önceliklerinin arasında ilk beşte sıralıyor. Şirketler, üretken yapay zekâ faaliyetleri için yıllık ortalama 5 milyon dolar bütçe ayırırken, en büyük şirketlerin %20’si için bu rakam yılda 50 milyon dolara kadar çıkıyor.
Türkiye’de Yapay Zekâ Entegrasyonu
Türkiye’deki şirketler de yapay zekâyı hızla entegre ediyor. Bain & Türkiye Ortağı Armando Guastella, “Türk şirketleri yapay zekâyı giderek daha fazla entegre ediyor ve çeşitli sektörlerde önemli bir büyüme gözlemleniyor” diyor. Türk endüstriyel üretim firmalarının yaklaşık dörtte biri ve hizmet sektörü işletmelerinin yaklaşık beşte biri, özellikle müşteri ilişkileri yönetimi ve pazarlama uygulamalarında yapay zekayı kullanıyor.
Bain’in araştırması, şirketlerin yapay zekâ teknolojisi üzerinde çalışan ekiplerini büyüttüğünü gösteriyor. Veriler, şirketlerin yaklaşık 100 çalışanının yeni yapay zekâ teknolojisiyle etkileşime girdiğini ve bu sayının büyük şirketlerde 240’a kadar çıktığını işaret ediyor. Şirketler, verimliliği artırmak ve gelirlerde artış sağlamak için yapay zekâ kullanımına odaklanıyor.
Şirketlerin Beklentileri
Araştırma, şirketlerin yapay zekâ kullanımında bazı zorluklarla karşılaştığını gösteriyor. Yöneticilerin sadece %36’sı, kuruluşlarının yapay zekâ kullanımları için belirli bir yol haritasına sahip olduğunu belirtiyor. Ancak, üretken yapay zekânın genel olarak şirketlerin beklentilerini karşıladığı veya aştığı görülüyor. Katılımcıların %80’i, üretken yapay zekâ kullanımı için prototip oluşturmanın, geleneksel yapay zekâ teknolojisine kıyasla daha hızlı olduğunu gözlemliyor.
Bain & Company’nin araştırması, yapay zekâ teknolojisinin şirketler tarafından hızla benimsendiğini ve büyük yatırımlar yapıldığını gösteriyor. Şirketler, verimliliklerini artırmak ve rekabet avantajı elde etmek için yapay zekâ teknolojisini kullanmaya devam ediyor.