Şirketlere karşı açılan iklim davalarının sayısı artış gösterirken 2023 yılında en az 230 yeni davanın kayıtlara geçtiği biliniyor. Bu davalar, iklim kriziyle mücadelede önemli bir değişim yaratma potansiyeline sahip.
London School of Economics and Political Science (LSE) Grantham Araştırma Enstitüsü ve Columbia Üniversitesi Sabin İklim Değişikliği Hukuk Merkezi, iklim değişikliği davalarındaki küresel trendleri inceledikleri analizlerinin güncel verilerini paylaştı. Rapora göre, davalar hükümetlerin ve şirketlerin iklim politikalarını hedef alıyor.
İklim Davalarında Küresel Trendler
En yaygın dava sebeplerinden biri, şirketlerin çevresel hedeflerine yönelik ilerlemelerini yanlış beyan etmekle suçlandığı ‘iklim aklaması’ davaları oldu. 2023 yılında bu sebepten 47 dava açıldı ve sonuçlanan davaların yüzde 70’i davacılar lehine sonuçlandı. Diğer yaygın dava türü ise, şirketlerin yüksek sera gazı emisyonlarının yol açtığı iklim hasarlarından sorumlu tutulduğu ‘kirleten öder’ davaları oldu.
2023 yılında, iklim hedeflerine engel olanlara finansman akışını durdurmak için altı dava açıldı. 2016’dan beri açılan 140 davanın 77’si sonuçlanmış olup, bu davaların 54’ünden davacıların lehine karar çıktı.
En çok davanın açıldığı ülke, 129 dava ile Amerika Birleşik Devletleri olurken, İngiltere’de 24, Brezilya’da ise 10 dava açıldı. 2023 yılında Panama ve Portekiz’de ilk kez iklim davaları açıldı.