Deepfake teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık girişimlerinde hedeflenen kitleye ilişkin veriler paylaşıldı. Siber suçlular güncel olarak en çok politikacılar hedef alıyor.
Deepfake içerikler, siber suçlular, hacktivistler ve sahte haber kuruluşları tarafından çokça kullanılan bir araç haline geldi. Deepfake içerikleri izleme şirketi Sensity tarafından yayınlanan rapor, bu teknolojinin yarattığı tehditleri inceliyor.
Avrupalı şirket, raporu oluştururken 2023 ve 2024’ün ilk yarısında deepfake’lerin yarattığı riskler hakkında müşterilerinden aldığı anonim verileri kullandığını bildirdi. Raporda vurgulanan ilk nokta, teknolojilerin artan karmaşıklığı ve mevcut araçların bolluğu oldu.
Deepfake teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık girişimlerinin yaklaşık yüzde 40’ında politikacılar hedef alınırken, ünlüler yaklaşık yüzde 30 ile ikinci sırada yer alıyor. İşletmeler ise hiper-gerçekçi taklitlerin yaklaşık yüzde 20’sini temsil ediyor.
Ünlüler ve işletmeler de sıklıkla deepfake teknolojisiyle gerçekleştirilen dolandırıcılıkların kurbanı oluyor. Rapora göre, dolandırıcılıklar genellikle viral potansiyeli ve reklam alma olasılığı nedeniyle sosyal medyada paylaşılıyor, bu da dolandırıcıların ticaret, kumar veya kripto ile ilgilenme olasılığı daha yüksek olan belirli gruplara daha rahat ulaşmasını sağlıyor.
Ticaret, deepfake ile yapılan dolandırıcılıkların yüzde 35 ile açık ara en çok hedef aldığı sektör olarak öne çıkıyor. Bunu yüzde 15 ile perakende ve kumar takip ediyor. Kamu sübvansiyonları dolandırıcılığı ise yüzde 12,5 olarak belirtiliyor. Ayrıca, çevrimiçi bankacılık veya finansal hizmetlere erişim için biyometrik doğrulamanın atlanmasını içeren yüksek teknoloji dolandırıcılık girişimlerinin de arttığı vurgulanıyor.