SHURA, 2035’te 7,2 GW batarya depolama kapasitesiyle doğalgaz tüketiminin 11,7 TWh azaltılacağını ve 369 milyon dolarlık ithalatın önlenebileceğini öngördü.
SHURA’nın yayımladığı ‘Türkiye için Batarya Enerji Depolama Seçenekleri’ raporunda, batarya teknolojilerinin konumsal dağılımı, hizmet alanları ve iletim şebekesine etkileri incelendi. Rapora göre, batarya enerji depolama sistemleri, güneş enerjisi santrallerinden gelen fazla elektriği depolayarak yenilenebilir enerji kesintilerini önleyebilir.
Rapora göre, 2035’te 7,2 GW batarya depolama kapasitesiyle, yenilenebilir enerji kesintileri 6,9 TWh azaltılabilir. Bu, doğal gaz tüketimini 11,7 TWh ve ithalatı 369 milyon doları düşürürken, karbon emisyonunu 2,3 milyon ton azaltabilir.
SHURA’ya göre, Türkiye’nin 2053’e kadar 30 GW batarya depolama, 3,2 GW pompaj depolamalı hidroelektrik santrali ve 70 GW elektrolizör kapasitesine ihtiyacı olacak. Haziran 2024 itibarıyla ön lisanslı depolama kapasitesi başvuruları 32 GW’a ulaştı. Mevzuat değişikliği ile bu kapasiteler, yenilenebilir enerji santralleriyle uyumlu olarak artacak.
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü: ‘Batarya enerji depolama sistemleri, elektrik sistemine esneklik kazandırarak rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin şebekeye entegrasyonunu hızlandırıyor. Elektrik sisteminde optimum konumlandırıldıklarında şebeke kayıplarını azaltıyor ve net sıfır hedefi kapsamında karbon emisyonlarının düşürülmesinde önemli bir rol oynuyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin enerji dönüşümünde batarya depolama sistemlerine yapılacak yatırımların önemi net bir şekilde ortaya çıkıyor.” dedi.