Schneider Electric, Barselona’da düzenlediği etkinlikte yapay zekâ ve sürdürülebilirlik konusundaki yeni gelişmelerini tanıttı.
Fransız veri depolama, enerji yönetimi ve otomasyon devi Schneider Electric, Barselona’da düzenlediği basın etkinliğinde yapay zekâ destekli veri merkezlerinin geleceğine dair vizyonunu paylaştı. Şirket, enerji verimliliğini artırma, karbon emisyonlarını azaltma ve operasyonel dayanıklılığı artırma konusundaki kararlılığını vurguladı.
Enerji Verimliliği ve Karbon Emisyonları
Schneider Electric, veri merkezlerinin sürdürülebilir bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla enerji verimliliğini artırma ve karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmak için endüstri iş birliklerine aktif olarak katılıyor. Şirket, Altyapı Masonları İklim Anlaşması’nın kurucu üyesi olarak bu konuda önemli adımlar atıyor.
Etkinlikte ayrıca, yapay zekâ destekli iş yüklerini desteklemek için yeni fiziksel altyapı tasarım zorluklarını ele alan bir kılavuz yayınladığı duyuruldu. “Yapay Zekâ Devrimi: Veri Merkezi Tasarımı İçin Zorluklar ve Rehberlik” başlıklı bu beyaz kitap, şirketlerin veri merkezlerinde yapay zekayı en üst düzeyde kullanmalarına yardımcı olacak kapsamlı bir yol haritası sunuyor.
Veri Talebinde Artış
Yapay zekâ, 1990’ların sonlarındaki internetin hızlı ve dönüştürücü yükselişine benzer bir dijital rönesans yaşatıyor. 2023 yılında üretken yapay zekaya yapılan yatırımlar 25,2 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, 2022’de yapılan yatırımların neredeyse dokuz katı ve 2019’da görülen fonlamanın yaklaşık 30 katı.
Yapay zekâ, veri merkezi şirketlerine yenilik yapma, hizmet yelpazelerini genişletme ve yapay zekâ destekli uygulamalar ve işletmelerin gelişen ihtiyaçlarına cevap verme fırsatları sunuyor. Ancak yapay zekâ iş yükleri, veri merkezi güç talebi büyüme oranlarını aşarak, kapasite ve sürdürülebilirlik zorlukları sunuyor. Veri merkezleri, yapay zekâ destekli uygulamaların gelişen güç ihtiyaçlarını etkili ve sürdürülebilir bir şekilde karşılamak için uyum sağlamalıdır.
Yapay zekâ iş yüklerinin, geleneksel veri merkezi iş yüklerinden iki ila üç kat daha hızlı büyüyeceği ve 2028 yılına kadar tüm veri merkezi kapasitesinin %15 ila %20’sini temsil edeceği öngörülüyor. Büyük Dil Modellerini (LLM’ler) eğitmek, genellikle binlerce Grafik İşlem Biriminin (GPU) birlikte çalışmasını gerektirir. Bu durum, raf güç yoğunluğunu önemli ölçüde etkiliyor.
Schneider Electric ve NVIDIA İş Birliği
Schneider Electric, NVIDIA ile iş birliği yaparak, uç yapay zekâ ve dijital ikiz teknolojilerinde ilerlemeleri mümkün kılan veri merkezi altyapısını devrim niteliğinde değiştirdi. Şirket, mevcut bir tesise yapay zekâ kümeleri eklemek isteyen veri merkezi operatörleri için üç retrofit referans tasarımı başlattı. Ayrıca, yapay zekâ kümeleri için özel olarak tasarlanmış bir BT alanı inşa etmek isteyen operatörler için ölçeklenebilir yeni bir tasarım tanıttı.