Türk savunma sanayisi, 2024 yılında uzun süredir üzerinde çalıştığı platformları ve ekipmanları ilk defa güvenlik güçlerinin kullanımına sunacak; ayrıca geliştirme çalışmalarında önemli kilometre taşlarına ulaşılacak.
Türk savunma sanayisi, 2024 yılında uzun bir süredir üzerinde çalıştığı platform ve ekipmanları ilk defa güvenlik güçlerinin kullanımına sunacak. Elde edilen bilgilere göre, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını yerli ve milli çözümlerle karşılamak amacıyla yürütülen çalışmalar, savunma sanayisindeki yurt dışı bağımlılığı en aza indirmeyi ve muharebe sahasında sürpriz etkiler yaratmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, geliştirme çalışmalarında önemli kilometre taşlarına ulaşılması da beklenmektedir.
KAA’ın İlk Uçuşu Gelecek Yıl
Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden milli muharip uçak KAAN’da ilk uçuş gelecek yıl gerçekleştirilecek. KAAN’ın bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri yapıldı. KAAN’ın ilk uçuşu birkaç hafta içinde gerçekleştirilecek.
İnsansız savaş uçağı ANKA III, jet eğitim uçağı HÜRJET ve ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2’nin testlerine devam edilecek.
Bayraktar KIZILELMA İçin Seri Üretim Zamanı
Bayraktar TB3 SİHA’nın katlanabilen kanat yapısına sahip olması, TCG ANADOLU gemisine konuşlandırılması için gerçekleştirilecek çalışmaları kapsayacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olan Bayraktar TB3 SİHA, keşif-gözetleme ve istihbarat görevlerinin yanı sıra, kanatları altında taşıdığı yerli akıllı mühimmatlarla operasyon icra edebilecek.
Aynı zamanda, ilk milli fırkateyn olan TCG İSTANBUL, Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek. MİLGEM projesinin beşinci gemisi olan TCG İSTANBUL’un ardından, aynı anda başlatılan projenin altıncı, yedinci ve sekizinci gemilerinin inşası da devam edecek.
Yazılımcılar Savunma İçin Çalışacak
HAVELSAN tarafından geliştirilen “dijital birlik” konseptinin son üyesi olan kamikaze insansız deniz aracı ÇAKA DAY-KİDA için çalışmalar devam edecek.
İnsansız hava, kara ve deniz araçlarının birlikte görev yapmasını sağlamak amacıyla yürütülen Karma Sürü Operasyon Merkezi çalışmaları ve testleri, saha gösterimleriyle devam edecek.
Yurt dışı lisans bağımlılığını azaltma hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, KOVAN ve Açık Kaynak Veri Yönetim Platformu ODAK daha geniş bir alanda kullanılmaya başlanacak.
Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi çerçevesinde, nitelikli parmak izi tanıma sistemi tamamlandıktan sonra niteliksiz parmak izi tanıma sistemi de başarıyla tamamlanacak.