Sabancı Topluluğu, girişimcilik ekosistemine ve açık inovasyona katkı sunma amacıyla başlattığı Sabancı ARF Almost Ready to Fly Girişim Hızlandırma Programı‘nın ikinci dönemine başladı.
Sabancı Holding tarafından yapılan açıklamaya göre; “Enerji ve İklim Teknolojileri”, “İleri Malzeme Teknolojileri”, “Dijital Teknolojiler” ve “Sağlık Teknolojileri” olmak üzere dört ana başlık altındaki iş fikirleri, değerlendirme kapsamına alındı. İkinci dönem programına 500‘den fazla girişimci başvuruda bulundu.
Bu dönem, kriterlere uygun başvurularda geçen döneme göre yüzde 16‘lık bir artış yaşandı. Değerlendirmeler sonucunda Sabancı Topluluğu’ndan 3 ve dışından 10 olmak üzere toplam 13 girişim programına kabul edildi. Programın 10. haftasında gerçekleştirilecek olan “Flight Check” adlı ara değerlendirmesinde, programa global girişimcilerin de dahil edilmesi planlanıyor.
Yüz yüze oryantasyon süreçleri tamamlanan ikinci dönem kapsamında girişimciler, yıl sonuna kadar Sabancı Holding’in İstanbul’daki merkezi olan Sabancı Center’da kendilerine özel olarak hazırlanan bir alanda çalışmalarına devam edecekler. Sabancı Topluluğu’ndan gönüllü olarak programa katılan inovasyon mentorları, bugüne kadar edindikleri deneyimleri girişimcilerle paylaşacaklar. Ayrıca girişimlerin ürün veya hizmet prototiplerini geliştirmelerine, ilk müşteri bağlantılarını kurmalarına veya kestikleri fatura sayısını artırmalarına yardımcı olmak için her birine 30 bin dolar nakit destek imkanı sunulacak.
Sabancı, girişimlerin önünü açıyor
Girişimler, Aralık 2023’te düzenlenecek olan final gününde projelerini Yatırım Jürisi’ne sunacaklar. Yatırım almaya hak kazanan girişimcilere Sabancı ARF Almost Ready to Fly tohum desteği olarak 150 bin dolara kadar destek sağlanacak.
Geçen yıl başlatılan Sabancı ARF Almost Ready to Fly programı, ilk dönem mezunlarını Nisan 2023’te vermişti. Programa dahil olan 14 girişimin 8’i tohum yatırımı alma hakkı kazanmış ve girişimlere verilen toplam ayni ve nakdi destek tutarı 60 milyon TL‘yi aşmıştı.
Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Sabancı ARF Almost Ready to Fly programı da aslında bizim bu yaklaşımımızın; inovasyona yönelik kapsayıcı bakışımızın bir sonucu. Buradaki amacımız, sadece girişimlere maddi destek sağlamak değil, aynı zamanda açık inovasyonun önemini vurgulamak ve Türkiye’yi, İstanbul’u dünyanın önde gelen girişimcilik merkezlerinden biri haline getirmek. Tüm bunların yanında çalışma hayatına, iş kültürüne yeni bir bakış açısı kazandırarak özellikle gençlerimizin profesyonel hayatlarında da tutkularının, hayallerinin peşinden gitmelerini sağlamak.”
Sabancı ARF Almost Ready to Fly’ın ilk faaliyet döneminde yatırım almaya hak kazanan girişimlerin şirketleşme süreçlerinin devam ettiğini aktaran Eyigün, “Yatırımcı Günü’nde Sabancı’dan tohum yatırımı almaya hak kazanan 8 girişimden 6’sının tüm işlemleri tamamlanırken, 2 girişimle ilgili süreç ise devam ediyor. İşlemleri tamamlanan şirketler arasında Sabancı Topluluğu bünyesinden çıkan 2 girişimimiz de var. Yani, bundan yaklaşık 1 yıl önce Sabancı Topluluğu’nda çalışan arkadaşlarımız, bugün kendi kurdukları bu iki şirketle Sabancı Topluluğu’nu da yanlarına ortak alarak, kendi hayallerinin peşinden gidecek. Bu süreçte de Sabancı’nın tüm teknoloji gücünden ve yurt dışı bağlantılarından faydalanma imkanına sahip olacak. Diğer yandan, yatırım almaya hak kazanamayan Topluluk içi girişimcilerimiz de geçirdikleri bu 20 haftalık eğitimin ardından hiçbir hak kaybı olmadan eski işlerine geri döndü. Bu açıdan, Sabancı ARF Almost Ready to Fly programının, ülkemizde kurumsal hayatla girişimcilik ekosistemi arasında bir köprü görevi görmesinden de son derece mutluyuz.” dedi.