Rotterdam Limanı’nda İdare, 2023’te limandaki karbondioksit emisyonlarının 2022’ye göre 2,2 milyon ton (yüzde 10) azaldığını duyurdu.
Bu düşüş özellikle Maasvlakte’deki iki kömür yakıtlı elektrik santralinden kaynaklandı. Bu santraller, 2023’te 2022’ye göre toplamda yüzde 38 daha az karbondioksit salınımı gerçekleştirdi. Beş enerji santrali toplamda fosil kaynaklardan yüzde 20 daha az elektrik üretti. Karbondioksit emisyonları ise 0,1 Mton arttı.
2023’teki düşük gaz fiyatlarına rağmen, kimya endüstrisindeki üretim canlanmadı. Bu nedenle, limana göre karbondioksit emisyonları yüzde 5 daha azaldı. Rotterdam Limanı’na göre, Avrupa ve Hollanda’nın hedefleri doğrultusunda, 2030’a kadar limandaki karbondioksit emisyonlarını 1990’a göre yüzde 55 azaltmak için, limanın 9,3 Mton karbondioksit azaltımı yapması gerekiyor.
Asıl etki, elektrik üretiminde kullanılan karbondioksidin yakalanması ve kömür kullanımının durdurulmasıyla limandaki şirketlerin karmaşık yapısındaki emisyon planlarından kaynaklanıyor. Liman, özellikle biyoyakıt üretiminin liman dışındaki karbondioksit emisyonlarında önemli bir azalmaya yol açtığını belirtti, ancak kompleks içinde daha fazla karbondioksit emisyonuna neden olduğunu vurguladı. Liman yetkilileri, Porthos projesi kömürle çalışan enerji santrallerinin kapatılmasının, 2030 hedeflerine ulaşmada kritik rol oynadığını düşünüyor.
Rotterdam Liman İdaresi, AB’yi istikrarlı politikalar üzerinde çalışmaya ve yeşil enerji ile döngüsel ekonomiyi güçlü bir şekilde teşvik etmeye çağırdı. Bu çağrı, AB’nin sürdürülebilir bir ekonomiye geçişte karşılaştığı zorluklarla yapıldı. Fit for 55 ve REPowerEU bu hedefe ulaşmayı amaçlıyor.