İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) tarafından PwC Türkiye iş birliğiyle yürütülen Reporting Matters Projesi’nin 2023 raporu yayınlandı. Proje kapsamında, Türkiye’deki 75 şirketin sürdürülebilirlik, entegre ve faaliyet raporları değerlendirildi. SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, şeffaf raporlamanın iş dünyası için hayati önem taşıdığını vurguladı.
Şirketlerin Raporlama Performansı Arttı
SKD Türkiye’nin WBCSD ve danışmanlık firması Radley Yeldar ile geliştirdiği metodolojiye dayanan rapor, bu yıl 7’nci kez yayınlandı. 2023’te 75 şirketin raporları analiz edilerek, iyi uygulama örneklerine yer verildi. Ediz Günsel, yeşil dönüşüm için şirketlerin ölçülebilir taahhütler vermesi ve şeffaf raporlamanın rekabette avantaj sağladığını belirtti.
Çifte Önceliklendirme Dönemi Başlıyor
Reporting Matters Türkiye 2023 raporunda dikkat çeken bir diğer konu ise çifte önceliklendirme oldu. Şirketlerin hem finansal hem de çevresel riskleri daha kapsamlı değerlendirmesini sağlayan bu yaklaşım, 2023 raporlamasında önemli bir adım olarak öne çıktı. Bu gelişme, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) ve denetim zorunluluğu gibi yeniliklerle birlikte Türkiye’yi sürdürülebilirlik alanında öncü ülkeler arasına taşıdı.
Ediz Günsel, 2023 raporunun temasını “Zorlu Dönemlerde Etki Yaratmak” olarak belirlediklerini, yalnızca raporlama yapmanın artık yeterli olmadığını vurguladı. Şirketlerin sürdürülebilirlik alanında etki yaratması gerektiğini ifade eden Günsel, bilimsel temelli hedeflerle performansın iyileştirilmesinin zorunluluk haline geldiğini belirtti.
Türkiye, Sürdürülebilirlik Raporlamasında Öncü Ülkeler Arasında
KGK Başkanı Dr. Hasan Özçelik ise Türkiye’nin TSRS ile dünya çapında sürdürülebilirlik raporlamasında öncü ülkelerden biri olduğunu belirtti. Şirketlerin çifte önemlilik prensibiyle operasyonlarını değerlendirmeleri gerektiğini söyleyen Özçelik, raporlama sürecinin uzun vadeli vizyon geliştirmeyi desteklediğini ifade etti.
Reporting Matters Türkiye 2023 Raporu Ana Bulgular
- Sera gazı emisyon azaltımı ve biyoçeşitlilik konularında performans iyileşmesi sağlandı.
- Raporlamaya katılan şirket sayısı 45 farklı alt sektöre yayıldı.
- Çifte önceliklendirme hala gelişim aşamasında.
- Güvence alan şirketlerde sınırlı güvence sağlandı, ancak makul güvence konusu geliştirilmesi gereken bir alan olarak öne çıktı.