PepsiCo Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi, Türkiye’de bilim alanında kadınların sayısını artırmak amacıyla bugüne kadar 325 öğrenciye destek sağladı. Bu yıl ise 200 kız öğrenciye TEV aracılığıyla burs verilecek; bunların 46’sı deprem bölgesinde eğitim gören öğrencilerden oluşacak.
Akademi, bu yıl da STEM alanında eğitim alan kız öğrencilere destek vermeye devam ediyor. Projede, sadece maddi destek sağlanmıyor; aynı zamanda çeşitli seminerler, staj olanakları ve mentorluk programlarıyla Türkiye’de bilimde kadınların sayısını artırmayı hedefliyor.
PepsiCo, küresel çapta PepsiCo Vakfı aracılığıyla 2025 yılına kadar en az 12,5 milyon kadın ve kız çocuğunun faydalanacağı girişimlere 100 milyon dolarlık bir yatırım yapma taahhüdünde bulundu. PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, Türkiye’nin bu projelerde en aktif rol oynayan ilk üç ülkeden biri olduğunu belirtti. Şen’in verdiği bilgilere göre; STEM alanlarında kız öğrencilere daha fazla fırsat sağlamayı amaçlayan bir proje kapsamında bugüne kadar 325 öğrenci desteklendi. 2024 yılında ise 37 yeni öğrencinin dahil olduğu bu projede, 200 kız öğrenciye TEV üzerinden burs verilecek. Bu bursiyerlerin yüzde 23’ü deprem bölgesinde eğitim alıyor.
Evrim Şen, konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı: “STEM alanları, dijitalleşen dünyada giderek daha fazla önem kazanıyor, eşitsizliklerin ortadan kalması için kadınların da bu alanda daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Bu sebeple hayata geçirdiğimiz projeyi çok kıymetli buluyoruz, bu projenin aynı zamanda STEM alanlarında kadın istihdamının arttırılmasına da katkı sağlayacağına inanıyoruz. TEV iş birliğiyle üç yıldır gerçekleştirdiğimiz projeye Türkiye’nin dört bir yanından STEM alanında okuyan kız öğrenciler başvuruyor. İlginin bu kadar yoğun olacağını tahmin etmiştik ve bunun gerçekleştiğini görmek bizleri gerçekten duygulandırıyor.”
Araştırmalara göre, ses tanıma sistemleri kadın sesinde yüzde 70 daha fazla hata yapma eğiliminde. Yapay zeka, bazı veri eksiklikleri nedeniyle yeni tedaviler geliştirirken kadın verilerindeki azlıktan kaynaklanan bir sorunla karşı karşıya. Bu durum, kadınlara uygulanan tedavilerin yüzde 50’sinde daha fazla hata olasılığına işaret ediyor. Bilimde kadınların sayısının az olması nedeniyle, toplumun gelecekte yapay zekânın gücünün artacağı bir dönemde, kadınlar risk altında görünüyor. Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Banu Taşkın, PepsiCo’nun Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi’nin bu açıdan önemli bir rol oynadığını vurguladı. Çocuklar için Matematik Akademisi kurucusu Can Gürses ise Türkiye’de üniversite yerleştirmelerinde ilk binde yer alan sayısal öğrenciler arasında STEM alanlarına yerleşme oranının erkeklerde yüzde 81.3, kızlarda ise yüzde 18.6 olduğuna dikkat çekerek, STEM alanındaki yetkinliğin artık gençler için bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti.