Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, yeni düzenlemelerin Organize Sanayi Bölgeleri için yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerini hızlandıracağını, Türkiye’nin sanayi üretiminde öncü rol oynayan OSB’lerin yatırım ve üretim avantajlarını artıracağını belirtti.
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, yürürlüğe giren “OSB Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu”nu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kütükcü, “Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeler ile OSB’lerimizin yıllar süren yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri artık hızlanacak. Yürürlükteki imar planlarında sanayi alanı olarak belirlenen yerlerde, planı onaylayan idarenin görüşünün alınması ve imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt yapılması kaydıyla OSB yer seçimi işlemi yapılmadan OSB alanı kesinleştirilecek. Yönetmelikte belirtilen şart ve sürelerde yatırım yapmayı taahhüt eden parsel maliklerine, kamulaştırma yapılmadan seçilen alanda OSB tarafından yer verilebilecek. Ayrıca OSB’lerimize ilk defa ön tahsis uygulaması getirildi. Ön tahsis uygulaması ile artık OSB’lerimiz yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri devam ederken, yatırımcılara belirlenen bedel üzerinden ön tahsis yapabilecekler. OSB’ler ön tahsis uygulaması ile elde ettikleri gelirle, bu alanda kamulaştırma bedellerini ödeyebilecekleri gibi alt yapı çalışmalarını da yapabilecekler. Bu da OSB’lerimizi finansal açıdan rahatlatacak. Tüm bu düzenlemeler ile, artık OSB’lerimizin yeni yatırımcılara tahsis yapmak için 4-5 yıl gibi uzun süren yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri hızlanmış, böylece yeni yatırımların da önü açılmış olacak.” dedi.
Kütükcü, OSB’lere üst yapılı sanayi parseli kiralama veya satma yetkisi verildiğini de aktararak şu sözleri ilave etti: “Önceden sadece alt yapı yatırımlarını yaparak, yatırımcılara parsel tahsis eden OSB’lerimize, artık üretime geçme şart ve taahhüdü veren yatırımcılara üst yapılı sanayi parseli kiralama veya satma yetkisi verildi. Bu düzenleme ile OSB’lerimiz, elektrik, su, doğal gaz gibi alt yapıların yanı sıra fabrika binalarını da kendileri yaparak, yatırımcılara anahtar teslimi kiralayabilecek veya satabilecekler. Yatırımcı, sadece üretimde kullanacağı makine ve ekipmanlarını, insan kaynağını getirerek üretimini yapabilecek. Bu düzenleme, yerli yatırımcılarımızın yanı sıra özellikle yabancı yatırımcılar için de önemli bir uygulama.”
Kütükcü, düzenlemenin OSB’lerdeki yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerini hızlandıracağı, Türkiye’nin önde gelen sanayi üretim bölgeleri olan OSB’lerin yatırım ve üretim avantajlarını artıracağı konusunda açıklamalarda bulundu. Ayrıca OSB sanayicilerinin önemli bir sorununa çözüm getiren düzenleme ile artık aynı parsellerde birden fazla işletmenin faaliyet gösterememesi sorununun ortadan kalktığını belirtti. OSB katılımcılarının tesislerini üretim amaçlı olarak bir veya birden fazla kiracıya kiralayabileceklerini de sözlerine ekledi.
OSBÜK Başkanı Kütükcü, yapılan düzenleme ile OSB kanununa “Yeşil OSB” tanımının da eklendiğini belirterek, OSB’lerin karbon emisyonlarını azaltmak ve Yeşil OSB kriterlerini sağlamak için hazırlayacakları projelerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından öncelikli olarak değerlendirileceğini söyledi.
Kütükcü, diğer bir düzenlemenin ise OSB’lerde ortak kullanım alanlarının ve hizmet/destek alanlarının oranlarıyla ilgili olduğunu belirtti. Artık OSB’lerde ortak kullanım alanı oranının, OSB büyüklüğünün yüzde 5’inden az, hizmet ve destek alanlarının oranının ise OSB büyüklüğünün yüzde 15’inden fazla olamayacağını ifade etti.