Yapay zekâ alanında devrim yaratan projelere imza atan OpenAI, kurumsal yapısını yeniden düzenleyerek kâr amacı güden bir yapıya dönüşmeyi değerlendiriyor. 2015 yılında insanlığa faydalı yapay zekâ geliştirme misyonuyla yola çıkan OpenAI, bu dönüşüm çerçevesinde Kaliforniya başsavcılığı ile erken aşamada görüşmelere başladı.
Düzenleyici Denetim ve Fikri Mülkiyet Portföyü
Bu sürecin, düzenleyicinin OpenAI’ın kazançlı ürünlerinden oluşan fikri mülkiyet portföyünü nasıl ele alacağı konusunda detaylı bir incelemeyi içermesi bekleniyor. ChatGPT gibi yüksek değerli ürünler sayesinde büyük bir fikri mülkiyet oluşturmuş olan OpenAI, yakın zamanda 6.6 milyar dolar yatırım alarak 157 milyar dolar değerleme ile dünyanın en değerli özel şirketlerinden biri haline gelmişti.
OpenAI’ın son yatırım turunun şartları arasında, şirketin iki yıl içinde kâr amacı güden bir yapıya geçişi de bulunuyor. New York Times’ın haberine göre, bu dönüşüm gerçekleşmezse şirketin aldığı 6.6 milyar dolarlık yatırım bir borca dönüşebilir. Bu durum, yatırımcıların daha cazip bir yapı olarak gördüğü kâr amacı güden bir yapıya geçişi zorunlu kılıyor.
“Kâr Amacı Gütmeyen Misyon Korunacak”
Şirketin yönetim kurulu başkanı Bret Taylor, mali ve hukuki danışmanlarla süreci değerlendirdiklerini belirterek, herhangi bir yeniden yapılanmanın kâr amacı gütmeyen OpenAI’ın varlığını sürdüreceğini ve misyonunu destekleyeceğini vurguladı. Taylor, “Kâr amacı gütmeyen yapımızın misyonuna bağlı kalmak, en öncelikli ilkemiz olmaya devam edecek,” dedi.
Kâr amacı güden bir kuruluşa dönüşme süreci, OpenAI’ın başlangıçtaki idealist misyonunu yeniden değerlendirmesine neden olabilir. Ancak, bu değişimin, yapay zekâ alanında daha fazla kaynağa erişim sağlayarak inovasyonlarını hızlandırma potansiyeli taşıdığı düşünülüyor.