OpenAI, metinleri kullanarak 3D baskıya uygun modeller üretebilen ve gelecekte metinlerden doğrudan 3B baskı nesneler üretme potansiyeline sahip olan “Shap-E” adlı yeni bir araç geliştirdi.
OpenAI’nin araştırmacıları Heewoo Jun ve Alex Nichol, metinlerden 3D baskıya uygun varlıklar oluşturabilen yeni bir yapay zekâ modeli olan Shap-E’yi duyurdu. Ekip, metinlerden doğrudan 3B baskı nesneler üretme aşamasına gelmek için bu yeniliği üzerinde çalışıyor.
Shap-E ile Metinden Ürüne Dönemi Başlıyor
Shap-E, 3D nesneler için koşullu üretken bir model olarak nitelendiriliyor. Bu yazılım, 3D baskı nesnelerinin üretimini hızlandırarak bilgisayar renderlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Açık kaynaklı yazılım, sadece birkaç kelime veya açıklama ile “metinden ürüne” fikrini gerçeğe dönüştürme imkânı sağlıyor. OpenAI, Shap-E’nin öncülü olan Point-E’yi geliştirerek bu alanda önemli bir adım atmıştı. Ancak şirket, Shap-E’nin çok daha gelişmiş bir model olduğunu vurguluyor. Yeni model, daha hızlı çalışmasının yanı sıra daha yüksek boyutlu ve çoklu temsil alanı modellemesi yapabilme yeteneğine sahip. Üstelik örnek kalitesi açısından da öncüsüyle kıyaslanabilir veya daha iyi sonuçlar elde ediyor.
Shap-E Hala Gelişme Aşamasında
Shap-E’nin geliştirilmesi halen devam ederken, araştırmacılar potansiyel risklere dikkat çekiyor. Metinden gerçek nesnelerin üretimi için yeterli doğrulama ve güvenlik testlerinin yapılmadan ilerlemenin risk taşıdığını belirtiyorlar. “Üretilen örnekler talepleri yeterince karşılamadığında, potansiyel olarak zararlı sonuçlar doğurabilir.” şeklinde uyarıda bulunuyorlar.
Jun ve Nichol, Shap-E ve Point-E arasında yaptıkları karşılaştırmalı testlerde, Shap-E’nin aynı veri kümesi, model mimarisi ve eğitim hesaplamalarıyla benzer veya daha iyi performans sergileyebildiğini tespit etti. Ayrıca Shap-E’nin Point-E’ye kıyasla daha yumuşak kenarlar, belirgin konturlar ve güçlü bir boyut hissi sunduğunu gözlemledi.
Yeni Güncellemelerle Modelleme Aşaması Ortadan Kaldıracak
Kullanıcılar, somut bir ürün elde etmek için işlenmiş modeli 3D baskı makinesiyle basma mecburiyetindeler. Bununla birlikte, OpenAI, Shap-E’nin katılımıyla, “doğrudan” metinleri 3D baskıya dönüştüren bir süreç geliştirmeyi amaçlıyor. Şu anda Shap-E, görüntü işlemeye ihtiyaç duymadan bazı nesneleri üretebiliyor. Jun ve Nichol, araştırma ekibinin hala incelenmesi gereken sınırlamalar olduğunu kabul ediyorlar. Shap-E, hala sınırlı yeteneklere sahip olması, farklı nesneler arasında birden çok niteliği bağlama konusunda tam anlamıyla yetkin olmaması ve talep edilen miktarda doğru nesne üretme konusunda sorunlar yaşayabileceğini belirtiyorlar.
Shap-E tarafından üretilen örnekler, ince ayrıntılar konusunda henüz tam anlamıyla başarılı değil. Jun ve Nichol, “En iyi sonuçlar için Shap-E’nin potansiyel olarak optimizasyona dayalı 3D üretken tekniklerle birleştirilebileceğini” ifade ediyor. Araştırma ekibi, yazılımı denemek isteyenler için dosyaları ve talimatları açık kaynak sayfalarına yüklemiş durumda. Ekip üyeleri, testlere hala devam ettiklerini vurguluyor.