Niğde OSB’de Yatırım Ve İstihdam Artıyor

Devletin sağladığı teşviklerle son dönemde yatırımcıların ilgi gösterdiği Niğde Organize Sanayi Bölgesi, 6 bin kişilik çalışan gücüyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

1986 yılında kurulan ve başlangıçta 112 parselde 261 hektarlık alanda faaliyet gösteren Niğde OSB, bugün 705 hektarlık bir alanda 137 parselde 105 firma tarafından üretim yapılmaktadır. Yaklaşık 6 bin 100 kişinin istihdam edildiği Niğde OSB’de, 26 parselde ise yeni tesisler kurulmaktadır. Niğde OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş, yaptığı yazılı açıklamada, bölgesel ve sektörel teşvik programında yer alan Niğde OSB’de yatırımcıların KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği gibi avantajlardan yararlandığını belirtti.

Niğde Osb Yatırımcılar İçin Cazibe Merkezi

Altunbaş, OSB’nin, Niğde-Ankara Otoyolu’nun açılması, kentin limana olan yakınlığı, genç nüfusun fazlalığı, deprem riski az olan iller arasında yer alması gibi faktörler nedeniyle yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğini ifade etti. Sanayicilere her alanda destek verdiklerini belirten Altunbaş, Niğde OSB’nin konum itibariyle ithalat ve ihracata elverişli, ihtisas gümrük bölgesi olmasıyla sanayicilere ciddi ekonomik kazanç sağladığını vurguladı. Yoğun talep nedeniyle Niğde OSB’nin alanını genişletme çalışmalarının sürdüğünü de ifade etti.

Altunbaş, Güneş Enerjisi Sistemi (GES), atık su ve içme suyu arıtma tesisleri, elektrik ve doğal gaz dağıtım hatları gibi her türlü altyapı ve üst yapı çalışmalarıyla sanayicilere destek verdiklerini belirtti. Ayrıca şunları ekledi:

“6 milyon dolarlık bir yatırımla 6 megavat kapasiteli güneş enerjisi sistemi, OSB’ye yenilenebilir enerji sağlıyor. Genişleme alanında devam eden çalışmalar kapsamında, 504 ve 41,7 hektarlık yapılaşmaya uygun olmayan bölgelerde teknik altyapı alanları oluşturulacak. Bu alanlar, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı çerçevesinde Sınırda Karbon Vergisi Uygulaması’na hazırlanmayı ve ABD’nin benzer uygulamalara gitme olasılığı nedeniyle, elektriği yenilenebilir kaynaklardan sağlayan firmaların ihracat yapabilmesini destekleyecek. Bu doğrultuda Niğde OSB’deki firmaların tükettikleri elektrik enerjisinin büyük çoğunluğunu karşılamak üzere yaklaşık 60 megavat kapasiteli bir GES tesisi kurulması ve yenilenebilir enerjiye ulaşılması planlanıyor.”

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım