Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, şirketin pamuk ipliği üretimi, yenilenebilir enerji, elektrik üretimi ve dağıtımı ile yapay zeka teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir firma olarak yollarına devam ettiklerini ifade etti.
1960’lı yıllarda pamuk ticareti ve çırçırcılık faaliyetinde bulunan Balduk ailesinin, 90’lı yıllarda sanayi sektörüne adım atarak kurduğu Nazar Tekstil, zaman içinde sektörde önemli bir konuma yükseldi. Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, bugünkü noktada şirketin pamuk ipliği üretimi, yenilenebilir enerji, elektrik üretimi ve dağıtımı ile yapay zeka teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir firma olarak başarıyla yol aldıklarını belirtti. Balduk, pamuk ipliği sektöründe Open End ve Ring Penye Compact iplikleri ürettiklerini, bu ipliklerin kontaminasyon garantili uzun elyaflardan elde edilen 50/1 ve 60/1 dokuma compact iplikleri olduğunu ifade etti. Çevre dostu üretime katkı sağlamak amacıyla GOTS sertifikalı organik ipliklerle de üretim gerçekleştirdiklerini vurgulayan Balduk, organik içeriğini kanıtladıkları OCS sertifikası, geri dönüştürülmüş malzemelerin standardını gösteren GRS ve RCS sertifikaları ile üretim yaptıklarını açıkladı. Ayrıca, Almanya ve İsviçre’deki müşterilere güvenlik kağıdı ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Kurtul, yenilenebilir enerji alanında rüzgar, güneş ve akarsu üzerine kurulu hidroelektrik santralleriyle çeşitlenen enerji portföylerini başarıyla yönettiklerini ifade etti. Yıllık ortalama 76 bin 600 MWh enerji ürettiklerini belirten Kurtul, fabrikalarının çatısı üzerindeki GES tesisleri, Yahyalı Bölgesi’ndeki RES tesisleri ve Hibrit GES tesisleri aracılığıyla tükettikleri enerjinin iki katını ekosisteme yeşil enerji olarak geri verdiklerini kaydetti.
Yapay Zeka Tabanlı Projelerimizi Piyasaya Sürüyoruz
Bu yılki yatırım hedefleri hakkında da açıklamalarda bulunan Balduk, günümüzde her alanda kullanılmaya başlayan yapay zeka teknolojisine odaklandıklarını belirtti. Balduk, “Veri analizi, fiyat tahmini ve operasyonel karar alma süreçlerimizi geliştirmek için iş ortağımız Hey Teknoloji ile 1707 TÜBİTAK KOBİ Sanayi İşbirliği Desteği kapsamında geliştirdiğimiz CotCast.ai gibi yapay zekâ tabanlı projemizi ticarileştirdik. Cotcast.ai, 2024 yılında piyasaya sürüldü ve sektörümüzün hammaddesi olan pamuğun pazar analizi ile stratejik karar verme süreçlerimizde büyük bir fark yaratacağına inanıyoruz. Bu ve benzeri teknolojileri diğer iş kollarımıza entegre etmek ana hedefimizdir.” şeklinde konuştu.
Şirket olarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu yenilikleri iş süreçlerimizde etkin bir şekilde kullanıyoruz. Bu sayede, operasyonel maliyetlerimizi düşürüyor ve piyasada rekabetçiliğimizi artırıyoruz” diye konuştu.
Hali hazırda tüm dünyada devam eden enflasyonist baskı ve durgunlukla ilgilide değerlendirmelerde bulunan Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, enflasyonist baskı etkilerinin başlıca nedenlerinin maliyet artışları, tüketici harcamaları, faiz oranları, rekabet baskısı ve maliyet azaltma gibi faktörler olduğunu söyledi. Durumu iyileştirmek adına, daha rekabetçi fiyatlar sunmak veya daha fazla değer sağlamak için alternatif yaklaşımların düşünülebileceğini, yeni ürünler ve hizmetler geliştirerek rekabet avantajı sağlanarak pazar payının artırılabileceğini belirten Kurtul, maliyetleri azaltıp talep dalgalanmalarına uyum sağlamak adına verimli stok yönetimiyle likiditeyi artırıp nakit akışını iyileştirerek sürdürülebilir başarı elde edebileceğini kaydetti.