NASA, engelleri aşarak, Dragonfly rotorlu uçak görevine onay verdi.
2028 yılında Satürn’ün en büyük uydusu Titan’a çığır açacak bir yolculuğa çıkmaya hazırlanan bu otonom nükleer enerjili rotorlu uçak, uzay araştırmalarında yeni çağ açacak. NASA, COVID-19 gecikmeleri ve bütçe aşımlarının yarattığı engelleri aştıktan sonra nihayet Dragonfly rotorlu uçak görevine onayladı.
Otonom olarak işletilen nükleer enerjili bu rotorlu uçak, 2028 yılında Satürn’ün en büyük uydusu Titan’a çığır açacak bir yolculuğa çıkmaya hazırlanıyor. Titan sıradan bir gök cismi değildir. Dünya’dan yaklaşık 1 milyar 200 milyon km uzaklıkta bulunan Titan, güneş sistemimizdeki en büyük ikinci uydu ve Dünya dışında yoğun bir atmosfere sahip tek uydudur.
Titan’ı farklı kılan kısım organik kimyasıdır. Azot ve metan bakımından zengin atmosferiyle, yaşamın yapı taşlarını anlamak isteyen bilim insanları için elverişli bir alandır. Titan’ın petrol yan ürünlerinden oluşan bataklık benzeri yüzeyi keşif için önemli bir zorluk teşkil ediyor.
Yüzeyin koşulların zorluğunu artırmasından dolayı geleneksel keşif araçları ise orada başarılı bir sonuç alamaz. Dragonfly ise radyo termal jeneratörle çalışan bir rotorlu uçaktır.
Alüminyum/titanyum rotorlar kullanarak uçan Dragonfly, Titan’ın yüzeyinde sıçrayarak jeolojik araştırmalar yapmak ve biyo-imzaları aramak üzere tasarlandı.