Bilim insanları, yaklaşık 1,5 kat büyüklüğünde bir süper Dünya’nın keşfini gerçekleştirdi. Bu gezegen, yaşam barındırma potansiyeli taşıyan bir bölgede, Dünya’dan 137 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
Uzayın sınırsız boşluğunu keşfetme çabaları insanlık için devam ediyor. Bu araştırmalarda, zaman zaman Dünya’ya benzer ancak daha büyük bazı gezegenlere rastlanıyor. Bu tür gezegenlere genellikle “süper Dünya” adı veriliyor. NASA, son zamanlarda bu özel kategoride yer alan yeni bir gezegen keşfetti. Bu gezegen, 137 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan yaşanabilir bir bölgede konumlanmış durumda.
Güneş sistemi gibi yıldız sistemlerinde, yaşanabilir bir bölge olan Goldilocks bölgesi bulunur. Bu bölge, sıvı halde suyun varlığına dayalı olarak belirlenir. TOI-715b adlı süper Dünya da kendi yıldızının çevresinde bu özel bölgede yer alıyor. NASA’nın yaptığı açıklamada, gezegendeki atmosferin yanı sıra diğer faktörlerin de uygun olması durumunda sıvı suyun varlığına işaret edildi.
Süper Dünya Buluşu Heyecan Yarattı
Yaklaşık 1,5 katı büyüklüğündeki bu gezegenin bir yılı son derece kısa; kendi yıldızı etrafında sadece 19 günde bir tur atıyor ve ayrıca yıldızına oldukça yakın bir yörüngeye sahip. Normal şartlarda, bu kadar yakın ve hızlı bir gezegenin atmosferi “cehennem gibi” olurdu. Ancak TOI-715b’nin yıldızı bir kızıl cüce; bu tip yıldızlar, Güneş gibi orta büyüklükteki yıldızlardan hem daha küçük hem de daha az ısı yaydıkları için gezegenine daha ılıman bir ortam sunuyorlar.
Araştırmanın bulguları, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı. Bu gök cisminin kendi yıldızı tarafından sıkça gölgelenmesinin gözlemlenmesi, önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor.