NASA, Mars’a yolculuğu hızlandırmak için nükleer tahrik sistemi geliştiriyor. Ancak bu sistem için uzaya futbol sahası büyüklüğünde bir radyatör gerekiyor.
NASA, nükleer elektrikli itki sistemi (NEP) için futbol sahası büyüklüğünde bir radyatör geliştirmeyi ve bunu uzayda robotlarla monte etmeyi planlıyor. “MARVL” (Modüler Assembled Radiators for Nuclear Electric Propulsion Vehicles) adı verilen bu proje, nükleer itki teknolojisinin önemli bir bileşenini modüler ve daha yönetilebilir bir yapıya dönüştürmeyi hedefliyor. Çeşitli NASA merkezlerinin yanı sıra Boyd Lancaster gibi dış ortakların da yer aldığı proje, uzay keşiflerinde devrim yaratmayı amaçlıyor.
NEP sisteminin en büyük zorluklarından biri, nükleer reaktörün ürettiği atık ısının etkili bir şekilde uzaya salınması. Bu nedenle, kullanılacak radyatör dizisinin, yerleştirildiğinde futbol sahası uzunluğunda bir yapıya sahip olması gerekiyor. Ancak bu devasa yapıyı roketle uzaya taşımak, ciddi lojistik ve mühendislik problemleri yaratıyor. NASA, bu sorunu aşmak için modüler bir yapı tasarlayarak, radyatörleri uzaya güvenli bir şekilde göndermeyi hedefliyor.
NASA’nın çözümü ise basit. Radyatörü tek parça olarak göndermek yerine, modüller halinde fırlatıp uzayda robotlarla birleştirmek. Bu yöntem, birden fazla fırlatma gerektirse de roketlerin boyut ve ağırlık sınırlamalarını aşarak daha verimli bir çözüm sunuyor.
Uzaya taşınan MARVL modülleri, robotlar tarafından birleştirildikten sonra, sıvı metal soğutucu devreye girecek. Bu soğutucu, NEP sisteminin ürettiği atık ısının radyatör panelinden dışarı atılmasını sağlayacak. NASA Langley Araştırma Merkezi’nde projeye mentorluk yapan Julia Cline, MARVL’in yalnızca radyatörlerin değil, genel olarak uzay aracı tasarım süreçlerinin yeniden düşünülmesine de yol açabileceğini vurguluyor.
MARVL projesi, tam ölçekli nükleer uzay araçlarının geliştirilmesi için erken bir adım olsa da, uzay araştırmalarının kritik bir bulmacasını çözmeye yardımcı oluyor. Uzayda robotlarla montaj yapma fikri, Mars’a ve daha uzak noktalara yapılacak yolculuklar için önemli bir adım olabilir. NASA, bu proje için önümüzdeki iki yıl boyunca erken aşama araştırmalara finansman sağlıyor.