Explorers Programı kapsamında ilk defa finanse edilen GUSTO, Antarktika üzerinde en az 55 gün geçirecek. Explorers Programı kapsamında ilk defa finanse edilen GUSTO, Antarktika üzerinde en az 55 gün geçirecek.
NASA, Samanyolu Galaksisi’nin bir bölümünün 3 boyutlu haritasını çıkarmak amacıyla GUSTO (Galactic / Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory) adlı bir deneye başlamaya hazırlanıyor. GUSTO deneyi, en az 55 gün süreyle yüksek irtifa balonuyla Antarktika’nın 36 bin metre üzerinde süzülerek kozmik yıldızlararası ortamdan sızan yüksek frekanslı radyo dalgalarını toplamayı hedefliyor. (Yıldızlar arasındaki boşluğu oluşturan gazlar, toz, radyasyon ve diğer malzemeleri ifade eden bir terim olarak.)
NASA’nın GUSTO görevi başlıyor
GUSTO, yıldızlararası ortamda karbon, oksijen ve nitrojen sinyallerini araştıracak; yıldızların ve gezegenlerin oluşumunu, özellikle uzay parçacıklarının bir araya gelerek yıldız oluşumundan önce moleküler bulutları nasıl oluşturduğuna dair ipuçları arayacak. NASA’ya göre, balon Antarktika McMurdo İstasyonu’ndan “21 Aralık’tan önce” fırlatılacak.
GUSTO projesinin araştırma lideri, Arizona Üniversitesi’nden Chris Walker, GUSTO’nun parçacıkların ilettiği terahertz frekansları toplama görevi için benzersiz bir şekilde uygun olduğunu belirtiyor. NASA, aynı zamanda görevin Büyük Macellan Bulutu’nun 3 boyutlu yapısını ortaya çıkaracağını ifade ediyor; bu, Samanyolu’nun yakınında, Dünya’nın güney yarımküresinin bazı bölgelerinden çıplak gözle görülebilen bir cüce galaksi.
Bu arada, teleskop Güney Kutbu’nun atmosferik antisiklonunda uçacak, bu da onu görev sırasında kutbun etrafında daireler çizmeye yönlendirecek. Öte yandan, GUSTO, NASA’nın kullandığı tek balon tabanlı bilim aracı değil. Ajans, 30 yılı aşkın bir süredir balonları, bazen binlerce kilo ağırlığındaki faydalı yükleri yukarı taşımak için kullanıyor.