Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk gözlem uydusu olan İMECE’den kaydedilen ilk fotoğrafı, metre altı çözünürlüğe sahip olduğunu paylaştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk elektro-optik gözetleme uydusu olan İMECE’nin uzaya fırlatılmasının ardından başlayan yörünge testlerinde kaydedilen ilk görüntüyü paylaştı. Paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE, yörüngeye yerleştiği andan itibaren başarılı bir şekilde görevini yerine getiriyor. İMECE’nin Togg Teknoloji Kampüsü’nden elde ettiği bir görüntü.”
İMECE, yörünge testlerinin tamamlanmasının ardından herhangi bir kısıtlama olmaksızın Dünya’nın herhangi bir yerinden metre altı çözünürlükte uydu görüntüsü çekebiliyor. Uydu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek.
680 kilometre yükseklikte güneşe eşzamanlı olarak yörüngede bulunan İMECE, tasarım ömrü olan 5 yıl boyunca Türkiye’ye hedef teşhis, tespit, doğal afet, savunma, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda hizmet verecek. İMECE’nin elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından üretilmiştir ve metre altı çözünürlüğe sahip. Bu teknolojik olarak kritik öneme sahip kamera sayesinde Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılandı. İMECE’de ayrıca uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri de TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretilmiştir. Uydu, yerlilik oranı yüzde 60’ın üzerinde olan bir proje olarak yer alıyor.
İMECE’nin Yerli Ekipmanları Neler?
- Elektro-optik kamera
- Yönlendirilebilir Anten
- Elektrikli İtki Motoru
- Yıldız İzler ve Tepki Tekeri
- Yeni Nesil Uçuş Bilgisayarı
- Güneş Algılayıcı
İMECE Uydusu Özellikleri
- Yörünge: 680 km güneşe eş zamanlı
- Hizmet Ömrü: 5 Yıl
- Görüntü Alanı (1 Kare): 13,9 km X 16,2 km
- Ağırlık: 800 kg
- Çözünürlük: PAN 0.99 m – MSI 3.96 m