Microsoft Türkiye, “Yapay Zeka Teknolojileri ile Engelsiz Bir Hayat” konulu basın toplantısında engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen yapay zeka tabanlı teknolojilerini tanıttı.
Şirket, uzun süredir tüm ürün portföyünü erişilebilirlik vizyonuna uygun bir şekilde tasarladığını vurguladığı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte Microsoft Erişilebilirlik Asistanı’nın, Microsoft’un programlarıyla nasıl entegre çalıştığı ve yeni yapay zeka asistanı Copilot ile getirilen yenilikler detaylı bir şekilde paylaşıldı. Microsoft Türkiye’nin iş ortakları da engellilere yönelik ürün ve hizmetlerini tanıtarak etkinliğe katkıda bulundular.
Microsoft Türkiye tarafından düzenlenen “Yapay Zeka Teknolojileri ile Engelsiz Bir Hayat” konulu basın toplantısında, Microsoft Türkiye yöneticileri, erişilebilirlik alanında faaliyet gösteren iş ortakları ve basın mensupları bir araya geldi. Microsoft Türkiye Kapsayıcılık ve Çeşitlilik Ekibi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyon, Microsoft Güney Avrupa Ülkelerinden Sorumlu İK Direktörü Esra Gaon ile Microsoft Türkiye Kurumsal Çözüm Satışlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Elif Acar Özgüner’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Microsoft’un kurum kültürünü çeşitlilik ve kapsayıcılık etrafında şekillendirdiğini dile getiren Esra Gaon, “Microsoft kültürünün en önemli unsuru biz olabilmek. Bugün de hep birlikte engelli bireylerin hem sosyal hayatta hem de çalışma hayatında nasıl daha etkin, daha verimli ve daha keyifli yaşayabileceklerine odaklanıyoruz.” şeklinde ifade etti.
Microsoft, Teknolojilerine Sosyal Sorumlulukla Yön Veriyor
Elif Acar Özgüner ise Microsoft’un kendi ürün portföyünü uzun yıllardır erişilebilirlik vizyonuna uyumlu şekilde geliştirdiğini belirtti ve ekledi: “Microsoft’un dünya çapında kendi ekosistemiyle büyümeyi hedefleyen bir vizyonu var. Biz de bugün Microsoft Türkiye olarak engelli bireylere yönelik erişilebilir & kapsayıcı teknolojileriyle fark yaratan birbirinden başarılı iş ortaklarımızla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”
Erişilebilirliğin herkes tarafından yeniden üzerinde düşünülmesi gereken bir kavram olduğuna dikkat çeken Microsoft Türkiye Erişilebilirlik Proje Yöneticisi Duygu Kayaman şu şekilde konuştu: “Erişilebilirlik sadece fiziksel engelleri bulunan bireyleri değil; aynı zamanda pusetiyle kaldırımda yürüyemeyen bir anneyi, otobüslere inip binerken zorlanan yaşlı insanları ve bunun gibi birçok farklı ve kişiye özel durumu da kapsıyor. Dolayısıyla bu konuya daha geniş bir perspektiften bakmak gerektiğini düşünüyorum. Evlerimizi, ofislerimizi, uygulamalarımızı evrensel tasarımlar kullanarak dizayn ettiğimizde erişilebilirlik herkesi kapsayan bir kavram haline gelecek ve eşit şartlarda yaşayabileceğiz. Biz de Microsoft Türkiye çatısı altında engellilerin hem sosyal hem çalışma hayatlarını yapay zekanın gücüyle iyileştirmek için çalışıyoruz.”
Etkinlikte “Yapay Zekayla Görsel İçerik Oluşturun” başlıklı bir konuşma yapan GETEM Direktörü Dr. Engin Yılmaz da görme engellilere yönelik keşiflerin geçmişten bugüne büyük bir değişim gösterdiğine vurgu yaparak “1920’lerde beyaz baston; 1930’larda ise görme engellilerin okuyabilmesini mümkün kılan Braille alfabesi büyük bir devrimdi. Bu gelişmelerden tam 100 yıl sonra, yapay zeka tabanlı teknolojiler sayesinde 2023’ün görme engelliler açısından yine devrimsel bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Teknoloji daha önce sadece yazıları okumaya yarıyordu, fakat görseli bize betimleyemiyordu. Yapay zeka teknolojilerini kullanan firmalar sayesinde artık görselleri de tanımaya başladık. Öte yandan eskiden görme engelliler olarak söz konusu teknolojilerin sadece tüketicisi konumundayken bugün biz de ürettiğimiz içerikler için görsel yaratabilme yetkinliğine sahibiz; bu bizim için çok değerli.” dedi.