Meta, yapay zekâ ile oluşturulan görselleri tanımlayan “AI ile Yapıldı” etiketini “AI Bilgisi” olarak güncelliyor.
Meta, yılın başlarında Gözetim Kurulu’ndan gelen eleştiriler üzerine “AI ile Yapıldı” etiketini tanıttı. Bu etiket, yapay zekâ ile oluşturulan görüntüleri tespit etmek amacıyla geliştirildi ve sektör standardı sinyallere dayandığını açıkladı. Ancak, kısa süre içinde fotoğrafçılar, Facebook ve Instagram’ın aslında yapay zekâ ile oluşturulmamış görselleri de bu etiketle işaretlediğini fark etti.
PetaPixel tarafından yapılan testler, Adobe Photoshop’un generatif doldurma aracıyla yapılan küçük bir düzenlemenin bile bu etiketi tetiklediğini ortaya koydu. Meta, bu durumu kabul ederek, “AI ile yapılan küçük düzenlemeler içeren bazı içeriklerin sektör standardı göstergeler içerdiğini” belirtti.
Kullanıcı Deneyimi
Meta, yaşanan sorunları çözmek için sektör genelinde iş birliklerini sürdüreceğini ve etiketleme sürecini amacına daha uygun hale getireceğini duyurdu. Bu doğrultuda, “AI ile Yapıldı” etiketini “AI Bilgisi” olarak güncelleyeceğini açıkladı. Kullanıcılar, bu etikete tıklayarak daha fazla bilgiye ulaşabilecek.
Ancak yeni “AI Bilgisi” etiketleri, görüntüde hangi AI araçlarının kullanıldığına dair ayrıntı sunmayacak. Meta sözcüsü, kullanıcıların etikete tıkladıklarında görünen bağlamsal menünün aynı kalacağını doğruladı. Bu menü, generatif yapay zekâ hakkında genel bir açıklama içeriyor ve Meta’nın sistemlerinin tespit ettiği AI sinyalleri içeren içerikler paylaşıldığında bu bildirimi ekleyebileceğini belirtiyor.