L’Oréal Türkiye’nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle yürüttüğü “Bilim Kadınları İçin” programı, bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemeye ve bilim kadınlarının başarılarını görünür kılmaya devam ediyor. Bu yıl ödüle layık görülen bilim insanlarından biri, Hacettepe Üniversitesi Biyoinformatik Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Gülşah Merve Kılınç oldu.
Kılınç, antik DNA’ları inceleyerek ağız mikrobiyatasının evrimi ve günümüz hastalıkları arasındaki bağlantıları araştıran projesiyle dikkat çekiyor. Neolitik dönemde Anadolu’daki beslenme dönüşümünün ağız mikrobiyotasına etkilerini genetik ve popülasyon genetiği analizleriyle inceleyen bu proje, sağlıklı bireylerin ağız mikrobiyatasının tarihsel gelişimini anlamayı hedefliyor.
Antik DNA
Dr. Kılınç, antik DNA’nın canlı olmayan biyolojik materyallerden elde edilen genetik bilgiler olduğunu ve bu alanın, 2022 Nobel Ödülü ile taçlandırıldığını belirtiyor. Kılınç’ın projesi, 6000 ve 1000 yıl önce Anadolu’da yaşayan insanların diş ve diş taşlarından elde edilen DNA’larla beslenme alışkanlıklarının insan sağlığına etkilerini ortaya koyuyor.
Kılınç, proje sonuçlarının yalnızca ağız mikrobiyatasının evrimini anlamaya değil, aynı zamanda hastalıkların kökenlerini keşfetmeye ve gelecekteki tedavi yöntemlerine ilham vermeye yardımcı olacağını vurguluyor.
Bilim Kadınlarına İlham
L’Oréal Türkiye tarafından sağlanan ödül, Kılınç’ın laboratuvarında yürütülen daha geniş ölçekli antik DNA projelerine önemli bir katkı sağlayacak. Ayrıca, bu projeden elde edilecek bulguların, yeni bilimsel çalışmalara ilham kaynağı olması bekleniyor.
Dr. Gülşah Merve Kılınç, “L’Oréal Türkiye’nin desteklediği bu projeyle genç bilim insanlarına ve bilim insanı adaylarına ilham olmayı çok isterim,” diyerek, bilimde yeni nesillerin rolünün altını çiziyor.
Bu ödül, sadece bilimsel başarıları teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda daha kapsayıcı ve eşit bir bilim dünyası yaratma hedefine katkıda bulunuyor.