Berke Astarcıoğlu’nun hayata geçirdiği Lixhium, elektrikli araç şarj ekosistemini tek bir platformda birleştirerek lisanslı şarj istasyonu işletmecileri ile elektrikli araç kullanıcılarını bir araya getiriyor.
Son yıllarda elektrikli araç kullanımının hızla yaygınlaşması, şarj ekosistemini de önemli ölçüde etkilemeye başladı. Elektrikli araçların sayısındaki artış, şarj istasyonlarının sayısının da artmasına neden olmakta ve buna paralel olarak sürücülerin araçlarını şarj edebilecekleri seçeneklerde hızlı bir artış yaşanmakta. Bu bağlamda, yerli bir girişim olan Lixhium, elektrikli araç şarj ekosistemini tek bir platformda birleştirerek dikkat çekiyor.
Lixhium, elektrikli araç şarj ekosistemini tek bir platformda bir araya getirerek lisanslı şarj istasyonu işletmeleri ile elektrikli araç kullanıcılarını bir araya getiriyor. Bu girişim, aynı haritada tüm istasyonları göstermenin yanı sıra navigasyon, akıllı yol planlama, rezervasyon, şarj başlatma, check-in/yorum yapma, ödeme, dijital cüzdan, puan biriktirme, sadakat programları, tarife karşılaştırma, araca uygun şarj miktarı ve ücretini hesaplama, Lixhium mobil şarj hizmeti gibi birçok özelliği sunuyor. Bu girişim, 6 binden fazla elektrikli araç kullanıcısı tarafından güvenilen tarafsız bir pazar yeri olarak faaliyet gösteriyor.
6 Binden Fazla Kullanıcı, 10 Binden Fazla Şarj İstasyonu
Lixhium, Berke Astarcıoğlu tarafından 2021 yılında projelendirilmeye başlandı. 2022 yılında şirketleşerek ilk ürün oluşturuldu ve PoC (Proof of Concept) yapıldı. 2023 yılında tam ölçekli olarak lansmanı gerçekleştirilerek pazara sunuldu. Şu anda 7 kişilik bir ekiple hizmet veren girişim, 6 binden fazla kullanıcıya, 500’den fazla günlük kullanıcıya, 20’den fazla yerli marka istasyon işletmecisiyle ve 5 yabancı markayla entegrasyona sahip. Ayrıca, 10 binden fazla şarj istasyonuna ve 15’ten fazla ülkenin şarj istasyonu verisine erişimi bulunuyor. Kullanıcıların Lixhium uygulamasında geçirdikleri ortalama süre ise 3.48 dakika.
Lixhium’un Aldığı Yatırımlar
Girişim, 2022 yılında 150 bin dolar, 2023 yılında ise 100 bin dolarlık pre-seed yatırımlarını aldı. Lixhium, bu yıl Türkiye genelinde hizmet verebilme ve Avrupa pazarına açılma hedefleri doğrultusunda şirketi ölçeklendirmek için 1 milyon dolarlık yatırım arayışında. Bu amaçla, yerli ve yabancı toplamda 4 VC (Risk Sermayesi) şirketiyle ve Bilişim Vadisi yatırım fonuyla görüşmeler devam ediyor. Lixhium’un çeşitli gelir modelleri bulunuyor. Bunlar arasında rezervasyon geliri, ödeme sistemleri, komisyon gelirleri, promosyon geliri, reklam ve sponsorluk gelirleri, ağ katılım gelirleri, yazılım beyaz etiket satış gelirleri ve perakende ürün satış gelirleri yer alıyor. Bu gelir noktaları şirketin ana gelir kaynaklarını oluşturuyor.
Hedef: Türkiye Pazarının Yüzde 90’ına Hâkim Olmak
Lixhium’un yerli olarak 2 adet, yabancı olarak ise 2 adet potansiyel rakibi bulunmaktadır. Bununla birlikte Lixhium, sektöre hakimiyet ve know-how, mekatronik ve yazılım mühendisliği disiplinlerine sahip kurucu ekibi, 5 yıllık elektrikli araç kullanıcısı deneyimiyle (müşteriyi tanıma ve anlama), önceki başarısız elektrikli mikromobilite start-up deneyimi ve Avrupa’daki sektör trendlerini inceleyerek geleceği öngörebilme ve vizyon katma gibi konularda rakiplerinden ayrılıyor. Bu özellikler Lixhium’un rekabette öne çıkmasını sağlıyor.
Lixhium’un hedefi, 2023 yılının sonuna kadar Türkiye pazarının %90’ına hakim olduktan sonra Avrupa pazarında %5’e kadar bir pay elde ediyor. Ekip, bu hedef doğrultusunda gerekli bağlantıların sağlandığını ve Avrupa’da faaliyet gösteren belirli işletmelerle anlaşmalara varıldığını belirtiyor. Bu şekilde, Lixhium Avrupa pazarına giriş yaparak büyümeyi hedefliyor.