Leagle, Hukukta Yapay Zeka’nın Yeni Adresi

Leagle, avukatlar, hukuk departmanları ve kurumlar için doküman analizi, sözleşme taslağı oluşturma, mevzuat ve içtihat araştırmalarını daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirme imkanı sunuyor. 2024 yılında Koç Üniversitesi mezunu girişimciler tarafından kurulan Leagle, yapay zeka destekli bir hukuk teknolojisi girişimi olarak dikkat çekiyor.

Hız ve Verimlilik

Girişim, hukuk profesyonellerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin manuel olarak yürütülen tekrarlayan iş yükleri olduğunu vurguluyor. Leagle, doğal dil işleme (NLP) ve yapay zeka algoritmaları kullanarak bu süreci otomatikleştiriyor. Böylece avukatların zaman kazanmalarını ve daha stratejik görevlere odaklanmalarını sağlıyor.

Leagle’nin kurucu ekibinde Hazal Halıgür, Oğuz Kağan Hitit, Emre Can Açıkgöz ve Mehmet Kantar yer alıyor. Şu anda 9 kişilik bir ekip olarak faaliyet gösteren Leagle, yaklaşık 2 yıllık bir Ar-Ge süreci sonucunda özellikle Türk hukuk sistemi için optimize edilmiş bir yapay zeka modeli geliştirdi.

Derin Öğrenme Modelleri

Girişim, doğal dil işleme (NLP) alanında hukuk metinleri üzerine eğitilmiş derin öğrenme modelleri kullanıyor. Leagle, Türkçeye özel geliştirilen algoritmalar sayesinde doküman analizi ve hukuk araştırmalarında yüksek doğruluk oranları sağladığını belirtiyor. Ayrıca, büyük hukuk büroları ve kurumsal firmalar için özelleştirilebilir entegrasyonlar sunuyor. Bu bağlamda, mevcut doküman yönetim sistemleri ile entegre çalışabilme yeteneğine sahip.

Öne Çıkan Özellikler

Leagle, hukuk profesyonellerinin iş süreçlerini hızlandırmak için gelişmiş yapay zeka çözümleri sunuyor. Platformun doküman arama ve akıllı özetleme özelliği sayesinde hukuk dokümanlarınızı anlam bazlı arama ile saniyeler içinde bulabiliyorsunuz. Geleneksel arama motorlarının sınırlarını aşarak detaylı aramalar gerçekleştirebilirsiniz. Leagle AI, aradığınız dokümanları otomatik olarak özetleyebilir ve kritik noktaları vurgulayabilir.

Hukuki araştırma özelliği ile Yargıtay, Danıştay, BDDK, Rekabet Kurulu ve SPK kapsamında mevzuat, içtihat ve düzenleyici kurum kararları içinde hızlı ve referanslı araştırmalar yapma imkanı sunuyor.

Doküman analizi ve sözleşme kontrolü özelliği sayesinde yüklediğiniz sözleşme veya dilekçeleri analiz ederek olası riskleri ve eksiklikleri belirleyebilirsiniz. Bu bağlamda anında geri bildirim alabilir ve önerilen düzenlemeleri görebilirsiniz.

Kullanıcı Tabanı ve İşbirlikleri

Leagle, kurumlar, hukuk büroları ve bireysel avukatlar tarafından aktif olarak kullanılmakta. İzmir ve Gaziantep Baroları ile anlaşmalar sağladıklarını belirten ekip, büyük hukuk büroları ve kurumsal şirketlerle PoC süreçleri yürüttüklerini ifade ediyor. Ayrıca Türkiye’deki önde gelen avukatlarla bireysel çalışmalar gerçekleştirdiklerini ekliyorlar.

Gelir Modeli

Leagle’nin iş modeli, B2B ve B2C olarak şekilleniyor. Küçük ölçekli hukuk büroları ve bireysel avukatlar için farklı özelliklere sahip Leagle Basic ve Leagle Pro adlı abonelik paketleri sunuluyor. Leagle Enterprise paketi ise büyük ölçekli hukuk büroları ve kurumsal firmalar için tamamen özelleştirilmiş çözümler sunuyor.

Rekabet Analizi

Leagle’nin küresel pazardaki rakipleri arasında Harvey, Robin AI, Leya ve Draftwise gibi isimler bulunuyor. Ancak Leagle, Türk hukuk sistemine özel olarak geliştirilmiş bir yapay zeka modeli kullanarak öne çıkıyor. Girişim, tamamen Türk hukukuna özgü veri setleri ile eğitilmiş yapay zeka ve hukuk bürolarına özel özelleştirme seçenekleri sunuyor. Ayrıca geniş bir veri tabanına sahip olması da avantajları arasında.

Yatırım Süreci

Henüz Türkiye’de yatırım turuna çıkmadıklarını belirten Leagle ekibi, Londra merkezli Hive Founders Accelerator programına kabul edildiğini aktarıyor. Girişim, mart ayında Londra’da yatırımcılarla bir araya gelerek yatırım sürecini başlatmayı hedefliyor. Ayrıca Leagle, KWORKS’24 Demo Day’de sunum yapan 13 girişim arasında yer aldı.

Gelecek Hedefleri

Leagle, İngiltere’de hukuk büroları ile PoC süreçleri yürüterek global pazara açılma adımlarını hızlandırmayı hedefliyor. Ekip, gelecekte yapay zeka destekli çözümlerle hukukun sınırlarını yeniden tanımlayarak globalde faaliyet gösteren bir Türk teknoloji şirketi olmayı ve hukuk dünyasında dijital dönüşüme liderlik etmeyi amaçlıyor.