En büyük emtia tüketicisi ülkelerinden biri olan Çin’in yeniden açılması sonrası Baltık Kuru Yük Endeksi son bir ayda yüzde 38 yükseldi.
2 haftada 530’dan 935’e artış gösteren endekste demir cevheri, çelik ve kömür taşımaları da etkili. EKONOMİ gazetesine konuşan uzmanlara göre yükseliş mal miktarındaki artıştan ziyade tonaj sıkıntılarından kaynaklanıyor ve yılın sonuna doğru ancak kademeli bir yükseliş beklenmekte.
Yeniden açılma noktası Çin’in küresel ekonomiye ait önemli göstergelerden biri olan Baltık Kuru Yük Endeksi’nde tamamen dönüş başladı. Hammaddelerin denizcilik yoluyla taşınma ücretlerini takip eden endeks son iki haftada neredeyse iki katına yükselmiş olsa da, pandemi ve savaş yorgunu küresel ekonominin henüz tam toparlayamamış olması nedeniyle hala rekor düşüşte seyretmeye devam ediyor.
2 haftada 530’dan 935’e yükseldi. 16 Şubat’ta 2,5 yılın en düşük düzeyi olan 530 seviyesini gören endeks pazartesi günü 7. kez tekrardan art arda yükselerek 935 seviyelerine kadar çıktı. Son bir ayda endekste yüzde 38’lik bir yükseliş kaydedildi. Aynı zamanda kuru yük siparişlerindeki zayıfl ığın etkisiyle Ekim 2021’de gördüğü 5.650 zirvesinden yüzde 85’e düştü. Mayıs 2022’de ise endeks 3.000 düzeyinin de üzerindeydi. Demir cevheri, çelik ve kömür taşımaları etkili Çin’in yeniden açılmasıyla bazı emtiaların ticaret hacminde artış olması uzmanlara göre son bir haftalık yükselişte etkili oldu.
‘‘Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç: “Yıl sonuna doğru kademeli yükseliş bekliyorum”
“Baltık Kuru Yük Endeksi’nde beklenen bir düzeltmeydi bu ve önümüzdeki dönemde kademeli olarak az da olsa yükseliş hareketleri bekliyorum. Sonrasında – jeopolitik ve ekonomik beklentiler önemli ölçüde değişmedikçe – endeksin belirli bir seviyede tutunup yıl sonuna doğru tekrar kademeli olarak yükseleceğini öngörüyorum.”
“Yükseliş yük miktarındaki artıştan değil, tonaj sıkıntılarından” Marvel Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karaçelik: “Ortada yükselişi destekleyecek bir yük akını yok. Yükseliş sadece tonajın bölgesel olarak çok dengesiz dağılmış olmasından kaynaklanıyor. Karadeniz, Akdeniz, Atlantik gemi dolu ama Kızıldeniz’den itibaren öbür tarafta gemi sayısında önemli bir düşüş var. Bu düşüş piyasanın son 2 aydır dipleri görmesi nedeniyle kimsenin Uzakdoğu tarafına gemisini bağlamamasından kaynaklanıyor ve bu durum o bölgede tonaj sıkıntısı yaratıyor. Yoksa Atlantik’te hala Amerika’dan Avrupa’ya ve Akdeniz’e supramax gemiler 8-9 bin dolarlara bağlanabiliyor. 35-40 bin tonluk gemiler ise aynı rotada 6-7 bin dolara bağlanabiliyor. Yani yük miktarındaki artış ile gelişen sağlıklı bir yükseliş değil.” ifadelerini kullandı.