Küresel mal ve hizmet ticaretindeki büyüme, iki ardışık çeyrek boyunca daralmanın yaşandığından sonra 2023’ün ilk çeyreğinde toparlandı.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) raporuna göre, Ocak-Mart döneminde küresel mal ve hizmet ticareti hem hacim hem de değer açısından artış gösterdi. İlk üç ayda mal ticareti yüzde 1,9 artarken, hizmet ticareti yüzde 2,8 artış kaydetti. Bununla birlikte, küresel ticaretin genel görünümü pek parlak değil. UNCTAD raporuna göre, bu yılın ikinci çeyreğinde küresel ticarette yavaşlama bekleniyor ve 2023’ün ikinci yarısı için karamsar bir görünüm ortaya çıkıyor. Bu karamsar görünümün nedenleri arasında Ukrayna’daki savaş ve jeopolitik gerilimler, küresel ekonominin zayıflaması, ticareti kısıtlayıcı önlemlerde potansiyel bir artış, sanayi üretiminin yavaşlaması, enflasyon, emtia fiyatları ve faiz oranları gibi faktörler yer alıyor.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan Haziran ayı küresel ticaret güncelleme raporuna göre, 2023’ün ilk çeyreğinde küresel mal ve hizmet ticareti büyümesi toparlandı. Rapor, hem mal hem de hizmet ticaretinin hem hacim hem de değer bazında artış kaydettiğini ortaya koyuyor. Mal ticareti, 2022’nin son çeyreğine göre yaklaşık 100 milyar dolarla yüzde 1,9 artış gösterdi. Aynı şekilde, hizmet ticareti de önceki çeyreğe göre yaklaşık 50 milyar dolarla yüzde 2,8’e yakın bir artış kaydetti. Ancak raporda, 2023’ün ikinci yarısına ilişkin beklentilerin karamsar olduğu belirtilmektedir. Ukrayna’daki savaş ve jeopolitik gerilimler, küresel ekonominin zayıflığı, ticareti kısıtlayıcı önlemlerde potansiyel artış, sanayi üretiminde yavaşlama, enflasyon, emtia fiyatları ve faiz oranları gibi faktörler, küresel ticaretin karşısında olumsuz etkenler olarak sıralanmaktadır. Bu faktörlerin bir araya gelmesi, küresel ticaretin ikinci yarıda yavaşlama eğilimi gösterebileceğini işaret ediyor.
Emtia Fiyatları Ve Yüksek Faizin Etkisi
Raporda, 2023’ün ikinci çeyreğinde küresel ticaret büyümesinde yavaşlama beklendiği ve ikinci yarı için karamsar bir görünüm olduğu vurgulanıyor. Ayrıca raporda, küresel ticareti etkileyen faktörlere de değinilmekte olup, artan hizmet talebi, yeşil dönüşümü destekleyen ticaret ve düşük nakliye maliyetlerinin olumlu etkenler olarak sıralandığı belirtiliyor. Raporda ayrıca, Ukrayna’daki savaş ve jeopolitik gerilimler, küresel ekonominin zayıflığı, ticareti kısıtlayıcı önlemlerde potansiyel artış, sanayi üretiminde yavaşlama, enflasyon, emtia fiyatları ve faiz oranları gibi faktörlerin küresel ticarette olumsuz etkileri olduğu ifade ediliyor. Mal ticareti büyümesinin büyük ekonomiler arasında son dört çeyrekte karışık bir seyir izlediği, Brezilya, Hindistan, ABD ve Avrupa Birliği’nin önemli ihracat ve ithalat artışları yaşadığı, diğer büyük ekonomilerin ticaret büyümesinin ise genellikle karışık ve negatif olduğu raporda yer almakta. Raporda, 2023’ün ilk çeyreğinde büyük ekonomiler için ticaret trendlerinin genellikle sakin ve olumsuz olduğu belirtilse de Çin ve Hindistan’ın ihracatında önemli büyüme olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin genel olarak ithalat ve ihracatının yıllık bazda ortalama yüzde 6 arttığı ve Doğu Asya ekonomileri hariç tutulduğunda, gelişmekte olan ülkelerin yıllık ticaret büyümesinin yaklaşık yüzde 14 olduğu bilgisi raporda yer almakta.