Küresel piyasalar, para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yön arayışını devam ettirirken, tahvil piyasalarındaki satış eğilimi risk algısını artırmaya devam etmekte.
Dünya genelinde yeniden güç kazanmayı başaran enflasyon endişesi fiyatlamaları zorlaştırıyor. Merkez bankalarının faiz artışlarını ne zaman sonlandıracağına yönelik soru işaretleri devam ediyor.
Dün açıklama yapan ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin şahin vurgulamaları güçlenirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic dünkü sözle yönlendirmelerinde enflasyonun tekrar yükselip hızlanmaması için faiz oranlarının yüzde 5 seviyesinin üzerine çıkarılması gerektiğini söyledi.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise Fed’in adımlarının enflasyonu yavaşlattığına yönelik çok fazla işaret bulunmadığını söyledi.
Gelişmeler tahvil piyasalarındaki satış baskısını güçlendirirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 10 Kasım 2022’den bu yana ilk kez yüzde 4 seviyesinin üzerine çıktı.
Öte yandan, dün ülkede açıklanan makroekonomik veriler de karışık sinyaller üretmeye devam etti. Buna göre, ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 6,71 ile Kasım 2022’den beri kaydedilen en yüksek seviyede kaldı.
Para piyasasındaki fiyatlamalarda ise gelişmelerin ardından Fed’in faiz artışlarına temmuzda da devam edebileceği ihtimali söz konusu.
Bu ayki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 30’u aştı. Fed’in temmuz ayına kadar 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılmakta.
Analistler, enflasyon baskılarının güçlü kalmaya devam etmesinin varlık fiyatlarında hareketliliği artırdığını vurgulayarak Fed’in temmuzda da 25 baz puan faiz artırmasına ilişkin olasılığın gündeme geldiğini kaydetti.
Analistler Fed yetkililerinin açıklamalarının bugün de yatırımcıların odağında yer alacağını söylerken, verilerden gelecek sinyallerin de piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade etti.