2023 yılına ait Küresel Cinsiyet Farkı Raporu‘na göre; dünya genelinde cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya yönelik ilerleme hızı, çeşitli krizlerin etkisiyle büyük ölçüde yavaşladı.
Dünya Ekonomik Forumu‘nun 146 ülkede “ekonomik katılım ve fırsat”, “eğitimsel kazanımlar”, “sağlık ve hayatta kalma” ile “siyasi yetkilendirme” olmak üzere 4 temel alanda cinsiyet eşitsizliğini ölçtüğü 2023 Küresel Cinsiyet Farkı Raporu, dünya genelinde cinsiyet eşitsizliğini gidermek için sağlanan ilerleme hızının, çeşitli krizler nedeniyle büyük ölçüde yavaşladığını ortaya koydu.
Küresel Cinsiyet Farkı 2023 Raporu’na göre, cinsiyet eşitsizliği geçen yıla kıyasla sadece yüzde 0,3 oranında azaldı. Bu yavaş ilerlemede, eğitimsel kazanımlarda sağlanan cinsiyet eşitliğinin iyileşmesi önemli bir faktör olarak öne çıktı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2006 yılından bu yana yayımladığı raporlar doğrultusunda cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında yalnızca yüzde 4,1 oranında bir iyileşme kaydedildiği görüldü.
Dünya genelinde cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine yönelik ilerleme, mevcut hızda devam ettiği takdirde bu farkın ancak 2154 yılında, yani 131 yıl içinde kapanabileceği ortaya kondu. Ekonomik eşitsizliğin kapatılması için ise 169 yıl, siyasi yetkilendirme alanındaki eşitsizliğin giderilmesi için ise 162 yıl gibi bir süreye ihtiyaç duyulabileceği belirlendi.
Cinsiyet eşitliği listesinin başında İzlanda, sonunda ise Afganistan yer alıyor
Dünya genelinde cinsiyet eşitliği yüzde 100 seviyesine hiçbir ülkede ulaşılmasa da İzlanda, yüzde 91,2 oranıyla bu alanda birinci sırada yer aldı ve son 14 yıldır en yüksek eşitlik oranına sahip ülke konumunu korudu. Bu bilgiler, cinsiyet eşitliğinin dünya genelindeki durumunu gösteren son verilere dayanıyor.
Türkiye, yüzde 63,8 ile cinsiyet eşitliğinde 129‘uncu sırada yer aldı. Afganistan ise yüzde 40 ile cinsiyet eşitliğinin en düşük ölçüldüğü ülke oldu.
Kadınlar, iş gücünün yüzde 41,9’unu oluşturuyor
Bu yıl dünya genelinde kadınların erkeklere göre daha yüksek bir oranda iş gücüne katılım sağlamasına rağmen küresel iş gücünün yüzde 41,9’unu kadınlar oluşturdu.
Kadınların kıdemli liderlik pozisyonlarındaki oranı, erkeklere göre 10 puan daha düşük olup yüzde 32,2 olarak gerçekleşti. Bu istatistik, kadınların üst düzey yönetim rollerindeki temsiliyetinin erkeklerden daha az olduğunu gösteriyor. Ayrıca liderlik pozisyonlarındaki kadınların payı son 8 yıldır yüzde 1 ile sürekli artış göstermesine karşın bu ilerleme 2023’te tersine döndü. Küresel işsizlik oranları açısından da kadınlarda işsizlik oranı yüzde 4,5 ile erkeklerdeki yüzde 4,3 işsizlik oranına göre daha yüksek ölçüldü.
WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi, raporla alakalı şu açıklamayı yaptı: “Cinsiyet eşitliğini sağlamada salgın öncesi seviyeye yakın bir iyileşme sinyali görüldü. Buna rağmen kadınlar, mevcut yaşam maliyeti krizinin ve iş gücü piyasasındaki aksamaların yükünü taşımaya devam ediyor. Kadınların ekonomik katılımının sağlayacağı fırsatlardaki artış ivmesini kaybetmeyi göze alamayız.”