Kocaeli Ticaret Odası, orta ölçekli KOBİ’lerin imalat sanayisinde faaliyet gösterdiği “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” kapsamında, Yeşil Dönüşüm yolculuğunda önemli maddi destekler sunmaktadır. KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Barış, Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf Ziya Uludüz ve Tahsin Can Kuşkan ile birlikte ev sahipliği yaptığı bilgilendirme toplantısında, KOSGEB Doğu Müdürü İbrahim Ustaömer tarafından, Dünya Bankası’nın desteklediği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından yürütülen proje hakkında detaylı bilgiler verildi.
KOÜ’den Katılım
Sanayi sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinin yanı sıra, KOÜ Teknoloji Fakültesi’nden Prof. Dr. Engin Özdemir, Elektrik Mühendisliği Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Necmi Cemal Özdemir ve KOÜ Teknoloji Transfer Ofisi Proje Geliştirme/Üniversite Sanayi İşbirliği, Şirketleşme ve Girişimcilik Sorumlusu Ahmet Şen’in de katıldığı program, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Barış’ın açılış konuşmasıyla başlamıştır.
Değişim ve Dönüşüm Maliyetleri
450 milyon dolar bütçesi olan projenin, sanayi kuruluşları için büyük bir fırsat olduğuna vurgu yapan Barış, “Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar, Avrupa kıtasını ilk iklim nötr kıta haline getirme hedefi bulunuyor. Bu kapsamda 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı yayımlandı. Ülkemiz ise karbon emisyonu ile ilgili 2030 yılına kadar %41 azaltım, 2053 yılında net sıfır hedefi belirlemiştir. Bu taahhüt firmalarımız için önemli değişim ve dönüşüm maliyetlerini beraberinde getiriyor.
Murat Barış: Önemli Bir Fırsat
Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Destek Programı, firmaların bu maliyetlerinin desteklenmesi noktasında önemli bir fırsattır. Temin edilen kaynağın 175 milyon doları, TÜBİTAK tarafından sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini desteklemek üzere kullandırılacaktır. 250 milyon doları ise; KOSGEB tarafından çıkılan iki ayrı teklif çağrısıyla, KOBİ’lerin güneş enerjisi yatırımları, temiz ve döngüsel ekonomi kapsamında yapacağı yatırımlarda kullandırılacaktır. Tüm işletmelerimizi yararlanmaya çağırıyoruz” dedi.
Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı
KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısının amacı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin enerji sistemlerini karbondan arındırmak, KOBİ’leri çevre dostu teknolojilerin kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve KOBİ’lerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmaktır. Bu çağrı ile; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz ve güvenilir enerjinin sürdürülebilir olmasına yönelik projeler önceliklendirilecektir.
Sanayide Temiz Ve Döngüsel Ekonomi Teklif Çağrısı
Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Teklif Çağrısı’nın amacı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği doğrultusunda karşılanmasına katkı sağlamaktır. Önceki çağrıya benzer şekilde, aynı sektörde faaliyet gösteren işletmeler bu teklife başvurabilirler.
Destek Üst Limiti 4 Milyon TL
İşletmeler; Enerji verimliliği, Su verimliliği, Hammadde verimliliği, Sürdürülebilir ve iklim değişikliğine dayanıklı atık geri dönüşümü, Endüstriyel simbiyoz, Döngüsel ekonomi konu başlıklarında başvuruda bulunabilirler. Destek üst limiti geri ödemeli olarak 4 milyon TL’dir. Proje destek oranı yüzde 70 olarak uygulanmakta olup, başvuruların son tarihi 30 Kasım 2024’tür. Söz konusu iş kolundaki tüm işletmelerimizi bu desteklerden faydalanmaya davet ediyoruz” şeklinde ifade edebiliriz.