Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin önde gelen teknoloji üreticileri ve girişimcileriyle bir araya geldi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin önde gelen teknoloji üreticileri ve girişimcileriyle bir araya geldi. Bakan Kacır, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) yeni bir adım atacağını belirterek, “İlk kez söylüyorum, KOSGEB Türkiye’deki profesyonellerle birlikte şehir şehir gezecek ve girişimci seçmelerine başlayacak. Anadolu’nun tüm şehirlerinden yeni girişimler çıkması için sahada daha görünür olacak, daha aktif şekilde girişimcilerle buluşacak.” şeklinde konuştu.
Bakan Kacır, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen SDN Summit 2024 programı kapsamında “Türkiye’nin Teknoloji Yolculuğu” oturumuna katıldı. Teknolojinin kalbinin iki gün boyunca Haliç’te atacağı zirvede konuşan Kacır, Türkiye’nin gündeminde yüksek teknolojinin, dijital teknolojinin bulunmasının en çok arzu ettikleri şeylerden birisi olduğunu kaydetti. Dünyayı artık yenilikçi teknolojilerin dönüştürdüğünü anlatan Kacır, Türkiye’nin de sadece bunların tüketicisi değil geliştiricisi ve üreticisi ülkelerden olmayı hedeflediğini, bu yarışta da önemli mesafe aldığını söyledi. Kacır, yapay zekanın beraberinde getirdiği ve getireceği değişim ile dönüşüme dikkati çekerek, bu teknolojinin insan hayatına olumlu dokunuşları olacağını belirtti.
Yapay Zeka
Yapay zekanın insanlık için yararlı olduğu ölçüde kıymetli olduğunu belirten Kacır, yapay zeka dahil tüm teknolojilerin insanlığın yararına, etik çerçeve üzerine, ahlaki zemine göre inşa edilmesinin önem taşıdığını ifade etti. Bu bağlamda, küresel düzeyde etik bir çerçevenin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Yapay zekanın korkulması gereken bir alan olmadığını, ancak yönetilmesi gereken bir alan olduğunu vurgulayan Kacır, Türkiye’de başta TÜBİTAK olmak üzere teknoparklar ve AR-GE merkezlerinde yapay zeka çalışmalarının yürütüldüğünü ve ülkenin yapay zeka teknolojilerini geliştirme kapasitesinin arttığını aktardı.
Girişimci Destekleri
Girişimcilere verilen desteklere değinen Kacır, Türkiye’nin diğer ülkelere göre bu alanda farklı bir yol izlediğini, toplumun tüm kesimlerinin girişimci olabilmesi için fırsat eşitliği konusuna önem verdiğini vurguladı. Kacır, “Bu alanı sadece fonlara, özel sektörün yatırımlarına terk etmiş değiliz. Özellikle fikir aşamasındaki girişimci adaylarının fonlanması, desteklenmesi konusunda kamu olarak çok sayıda program uyguluyoruz.” dedi.
10 Binden Fazla Teknoloji Girişimi
Kacır, binlerce girişimin doğması için çaba gösterdiklerine dikkat çekerek, “Teknoparklarımızın sayısını muazzam şekilde artırdık. Türkiye’de şu an 102 teknopark bulunmakta ve bunların içerisinde 10 binden fazla teknoloji girişimi yer alıyor; bunun 2 bin 500’e yakını da kuluçka girişimleridir. Yürüttüğümüz tüm çalışmalar, girişim sermayesi yapısını büyük ölçüde genişletti. 2021, 2022 ve 2023 yıllarında girişim sermayesi fon yatırımları önemli ölçüde arttı. Sadece bu üç yıl içinde, teknoloji startuplarına girişim sermayesi fonları aracılığıyla yaklaşık 4 milyar dolarlık bir yatırım yapıldı. Bu, daha önce yıllık yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımın oldukça üzerindedir. Bu ivmeyi korumak istiyoruz.” şeklinde konuştu.