KOBİ ve İhracatçılar için Yeşil Dönüşüm Rehberi

Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret Bakanlıkları, KOBİ ve ihracatçıların AB kriterlerine uyumunu kolaylaştırmak için dijital ve yeşil dönüşüm rehberi hazırladı.

AB düzenlemelerine uyum sürecini hızlandırmayı amaçlayan rehber, işletmelere önemli adımlarda rehberlik yapmayı hedefliyor. Rehberde, AB’nin yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda uygulamaya koyduğu düzenlemelerin takvimi yer alıyor.

Karbon yoğun ürünler için yeni mali yükümlülükler:

1 Ocak 2026 itibarıyla, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamında karbon emisyonlarının hesaplanması ve raporlanması zorunlu hale gelecek. Bu düzenleme, demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, hidrojen ve elektrik sektörlerini kapsayacak. İhracatçılar, her ürün için emisyon verileri ve karbon ücreti bilgilerini AB’ye sunmak zorunda olacak.

Dijital ürün pasaportu uygulaması:

2027’de başlayacak. Tekstil, mobilya, lastik ve elektronik cihazlar gibi ürünler için geçerli olacak bu uygulama, ürünlerin yaşam döngüsüne dair bilgilere karekod aracılığıyla erişim sağlayacak.

Sürdürülebilir tasarım ve döngüsel ekonomi zorunluluğu:

gıda ve medikal ürünler dışında tüm ürünlerde geçerli olacak. Daha az enerji tüketen, geri dönüştürülebilir ve uzun ömürlü ürünler, AB pazarına giriş için ön koşul olacak.

AB, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde çevresel ve sosyal etkileri azaltmayı hedefliyor. Yıl sonunda yürürlüğe girecek “Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstil Stratejisi” ile uzun ömürlü, geri dönüştürülebilir ve çevre dostu ürünler zorunlu hale gelecek.

2030’dan itibaren yalnızca geri dönüştürülebilir ambalajların piyasaya sürülmesi zorunlu olacak. Plastik ambalajlarda ise belirli oranlarda geri dönüştürülmüş içerik kullanımı gerekecek. Ayrıca, soya, sığır eti, palm yağı, kakao ve kahve gibi tarımsal ürünlerin üretiminde ormansızlaşmayı önlemek için yükümlülükler bu yıl uygulanmaya başladı.