Kaspersky, Otomatik Güvenlik Farkındalığı Platformu (Automated Security Awareness Platform-ASAP) içinde yapay zeka odaklı yeni eğitim modülünü tanıttı. Yapay zekayla ilgili tehditlerin anlaşılmasının önemi, artan yapay zeka kaynaklı tehditlerle daha da vurgulanıyor.
Geçtiğimiz Şubat ayında çok uluslu bir firmanın finans çalışanı, video konferans sırasında şirketin finans müdürü gibi davranan ‘deepfake’ teknolojisini kullanan dolandırıcıların tuzağına düşerek 25 milyon dolar ödeme yaptı. Çalışan, görüşmedeki diğer kişilerin de aslında deepfake ürünü olduğunu fark edememişti.
Bu tür yapay zeka tabanlı saldırılarla ilgili siber becerilerin geliştirilmesine yönelik artan talebi karşılamak için Kaspersky, ASAP’a yeni bir modül ekledi. Yapay zeka odaklı siber saldırılarla mücadele eden profesyonellere gerekli becerileri kazandırmayı amaçlayan bu modül, her biri 7 ayrıntılı dersten oluşan iki aşamalı bir yapı sunuyor.
İlk aşama, dolandırıcıların yapay zekayı nasıl kötü niyetli amaçlar için kullandığını ve bu taktiklerle nasıl mücadele edileceğini anlamaya odaklanıyor. Konular arasında sahte videolar (çevrimiçi konferanslarda kimlik hırsızlığı gibi), sahte fotoğraflar, ses taklidi ve yapay zeka kullanılarak yapılan diğer hileler yer alıyor.
İkinci aşama ise, profesyonel ortamlarda yapay zekayla ilişkili doğal riskleri araştırmaya odaklanıyor. Yapay zeka konusunda önceden bilgisi olmayan kullanıcılar için tasarlanan kurs, sağlam siber güvenlik uygulamaları için kapsamlı bir eğitim sunuyor.
Kaspersky Security Awareness Kıdemli Ürün Pazarlama Müdürü Tatyana Shumaylova, yapay zeka odaklı siber tehditlerin gelişmeye devam ettiğini belirterek, bu riskleri azaltmak için profesyonellerin gerekli bilgi ve becerilerle donatılmasının kritik önem taşıdığını vurguladı.
Shumaylova, “Kaspersky ASAP’taki yeni yapay zeka odaklı modülümüz, kullanıcılarımızı günümüzün siber tehdit ortamı ve bunlara karşı koyma yolları hakkında kapsamlı bir anlayışla güçlendirmeye yönelik önemli bir adımı temsil ediyor. Bu sayede dikkat ve tedbiri teşvik ederek dijital ortamda ortaya çıkan yeni tehditlerle mücadele edebilir, aynı zamanda kuruluşlarının savunma hatlarını güçlendirebilirler.” ifadelerini kullandı.