Kaspersky CEO’su: Siber güvenlikte veri yerelleşiyor, iş birliği azalıyor, tehditler artıyor. Türkiye ve Latin Amerika’da büyüme sürüyor.
Kaspersky Üst Yöneticisi Eugene Kaspersky, küresel jeopolitik gerilimlerin ve ticaret savaşlarının siber güvenlik alanında ülkeleri kendi altyapılarını kurmaya yönlendirdiğini söyledi. Verilerin yerelleştirilmesinin artık bir zorunluluk haline geldiğini belirten Kaspersky, ülkelerin dışa bağımlılığı azaltmak istediğini vurguladı.
Kaspersky, “Siber uzay artık bölgelere ayrılıyor. Ülkeler arasındaki yasal işbirliği neredeyse kalmadı. Bu da siber suçluların rahatça hareket etmesini sağlıyor,” dedi. Interpol’ün geçmişte Singapur’da kurduğu siber birim gibi yapılarla bilgi paylaşımı yapılabildiğini hatırlatan CEO, artık bu yapının işlevsiz kaldığını söyledi.
Şirketin Türkiye, Orta Doğu ve Latin Amerika’da büyümeyi sürdürdüğünü belirten Kaspersky, yeni odaklarının ‘siber bağışıklık’ olduğunu; tasarım itibarıyla güvenli sistemler geliştirmenin önem kazandığını ifade etti.
Siber tehditlerin her geçen yıl arttığını söyleyen Kaspersky, buna rağmen Brezilya ve Afrika’da Interpol’le yürütülen operasyonlarda toplam 380’den fazla kişinin gözaltına alındığını belirtti. “Daha az iş birliği, daha fazla saldırı anlamına geliyor” diyen Kaspersky, açık ve ortaklaşa hareket edilen bir dijital dünya çağrısı yaptı.