Kanser Hücrelerini Tespit Etmek İçin Bakteriler Geliştirildi

Genetik mühendisleri, kanser hücrelerini tespit etmek amacıyla bir bakteri geliştirdi. Laboratuvar deneyleri başarılı sonuçlanmış olsa da, teknoloji henüz insanlar üzerinde kullanılmaya hazır duruma gelmedi.

Uluslararası bir bilim insanları ekibi, kolon kanseri gibi erişilmesi zor bölgelerdeki kanser hücrelerinin tespiti ve hatta tedavisi için yardımcı olabilecek yeni bir teknoloji geliştirdi. Genetik mühendisliği ile geliştirilen bakterinin laboratuvar deneylerinde başarılı sonuçlar elde edilmiş olmasına rağmen, teknolojinin henüz insanlar üzerinde kullanıma hazır olmadığı ifade edildi.

Erken Teşhiste Büyük İlerleme Sağlanabilir

Güney Avustralyalı bilim insanları, bağırsak kanserini daha hızlı tespit etmek ve mevcut evde yapılan dışkı testlerini yerine koymak için kullanılabilecek bakterileri tasarladılar. İlk araştırma, Science dergisinde yayınlandı ve buna göre, “Acinetobacter baylyi” adını taşıyan genetik mühendislik ürünü bakteri, bağırsak gibi bir bölgede araştırma yapma ve kanser DNA’sını tespit etme yeteneğine sahip.

Adelaide Üniversitesi Doçenti Susan Woods, Güney Avustralya Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde (SAHMRI) yürütülen araştırmayı yönetti ve bakterinin bağırsak kanseri taraması için bir kan testi geliştirmek amacıyla kullanılabileceğini belirtti. Dr. Woods, ayrıca bu bakterilerin pankreas kanseri gibi genellikle geç teşhis edilen ve tespiti daha zor olan diğer kanserlerin teşhisinde de umut verici olabileceğini şu şekilde ifade etti:. “Şu anda pankreas kanseri, birçok insan için ciddi sonuçları olan önemli bir kanser türüdür, çünkü genellikle geç teşhis edilmektedir. Erken teşhis edebilirsek, durumu değiştirebilecek bir potansiyel taşıyoruz.”

Araştırmanın Detayları

Bilim insanları, hücresel deneyler için CATCH veya hedeflenmiş, CRISPR ile ayrıştırılmış yatay gen aktarımı adını verdikleri bir teknik kullanarak Acinetobacter baylyi adlı bir bakteri türünü laboratuvar çalışmalarında kullandı. Bu bakteri, doğal olarak çevresindeki serbest yüzen DNA’yı alarak kendi genomuna entegre edebilme yeteneğine sahip, böylece yeni proteinler üreterek büyüme kabiliyetine sahipler.

Bilim insanları, A. baylyi bakterisini insan kanser hücrelerinde bulunan DNA’yı taklit eden uzun DNA dizileri ile tasarladı. Bu diziler, yakalanan kanser DNA’sına benzer şekilde çalışan bir fermuarın diğer yarısı gibi işlev görüyor. Bilim insanları, testlerini kolorektal tümörlerde yaygın olarak bulunan mutasyona uğramış KRAS genine odakladılar. Eğer A. baylyi bakterisi mutasyonlu DNA’yı tespit eder ve kendi genomuna entegre ederse, buna bağlı olarak antibiyotik direnç geni de aktive olacak. Bu mekanizma sayesinde kanser hücrelerinin tespiti gerçekleştirilebilecek.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım