Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal enerjinin elektrik üretimine katkı yapması için yatırımlar yapılırsa her yıl 300 megavatlık jeotermal enerji devreye alınabileceğini ifade etti.
Ufuk Şentürk, Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla daha fazla jeotermal enerjinin elektrik üretimine katkı yapması gerektiğini belirtti. Tüm santrallerin bulunduğu sahalarda yatırım bekleyen rezervi keşfedilmiş alanların mevcut olduğunu dile getiren Şentürk, 23 Şubat itibarıyla Türkiye’nin jeotermal enerji kurulu gücünün 1691 megavat seviyesine yükseldiğini söyledi.
Son zamanlarda yerli ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının tercih ettiğini ifade eden Ufuk Şentürk, “Yaklaşık 3-3,5 milyon dolar megavatsaat maliyeti olan jeotermal enerji santralleri nükleer enerjiden sonra en maliyetli santral tipi. Bu maliyetleri mümkün olduğu kadar azaltmak orta ve uzun dönemde Türkiye’nin enerji ithalatında azalmaya sebep olacaktır.” dedi.
Enerji teknolojilerindeki gelişmelerle jeotermal enerjinin kullanım alanlarının da çeşitlendirdiğini söyleyen JESDER Başkanı, elektrik üretimi, konut ısıtma ve seracılık faaliyetleri amaçlarıyla kullanılan jeotermal enerjinin istihdama katkı sağladığını aktardı. Şentürk, şunları da ekledi:
“Ancak jeotermal yatırımlar diğer yenilenebilir enerji yatırımlarıyla karşılaştırıldığında oldukça maliyetli. Örneğin konut ısıtma ve seralarda kullanılacak kuyuların metre maliyetleri 1000-1500 dolarlar seviyesinde. Sektörümüze rekorlar kırdıran YEKDEM mekanizmasının tekrar eski hale döndürülmesini bekliyoruz. Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla daha fazla jeotermal enerjinin elektrik üretimine katkı yapması gerekiyor. YEKDEM yatırım yapılabilir seviyede olursa her yıl 300 megavatlık jeotermal enerji devreye alınabilir, tüm santrallerin bulunduğu sahalarda yatırım bekleyen rezervi keşfedilmiş alanlar mevcut.”