Japonya’nın Hedefi, Uzaydan Güneş Enerjisi

Bir Japon kamu-özel sektör ortaklığı, 2025 yılında uzaydan güneş enerjisi ışınlama girişiminde bulunacağını duyurdu.

Japonya, uzay ajansı JAXA ile iş birliği yaparak güneş enerjisini uzaydan ışınlamayı mümkün kılmak için çalışmalara başladı. JAXA’da çalışan bilim adamları, 2015 yılında bir elektrikli su ısıtıcısını çalıştırmak için yeterli enerji olan 1,8 kilovat gücünü başarılı bir şekilde ışınlamıştı. Ülkenin şu anda bu adımı atmasının sebebi de bu girişimin başarılı olmasından kaynaklı.

Kyoto Üniversitesi profesörlerinden Naoki Shinohara‘nın yönettiği bir Japon kamu-özel sektör ortaklığı projesi, 2025’te uzaydan güneş enerjisi ışınlama girişiminde bulunacağını duyurdu. Proje, 2009 yılından bu yana uzay tabanlı güneş enerjisi üzerinde çalışan bir ekip tarafından yürütülüyor. Bu girişim kapsamında, yörüngeye bir dizi küçük uydu yerleştirilerek güneş enerjisini toplayacaklar. Ardından bu uydu dizileri, yüzlerce mil ötedeki yer tabanlı alıcı istasyonlara güneş enerjisini ışınlamayı hedefliyor.

Güneş Enerjisi uzaydan sağlanacak

Güneş enerjisi projesi, uzun zamandır gündemde

Uzay tabanlı güneş enerjisi kavramı, aslında 1968‘de bir Amerikalı fizikçi tarafından önerildi. Bu öneri, güneş panellerinin uzaya fırlatılarak 36 bin kilometre yükseklikte elektrik üretilmesini içeriyordu. Bu süreçte, elde edilen güneş enerjisi mikrodalgalara dönüştürülerek yerdeki alıcı istasyonlara iletilmek üzere tekrar elektrik enerjisine dönüştürülüyordu. O günden bugüne, Çin ve ABD gibi birkaç ülke bu fikri geliştirmek için zaman ve kaynak harcadı. Bu teknoloji oldukça çekici çünkü yörüngedeki güneş panelleri, potansiyel olarak sınırsız bir yenilenebilir enerji kaynağı sunuyor.

Ancak Japonya, bir dizi yörüngesel güneş dizisi başarıyla konuşlandırsa bile teknolojinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hala belirsiz. Çünkü bu kadar güç üretebilecek bir dizi oluşturmak, mevcut teknolojilerle yaklaşık 7 milyar dolara mal olacak ve bu maliyet, projenin sürdürülebilirliğini zorlayabilecek bir faktör olabilir.