Japonya, Sınırsız Enerji için FAST Füzyon Projesini Başlattı

Japonya, 2030’ların sonunda füzyon enerjisi için FAST projesini başlattı. Proje, ticari santraller öncesi teknik engelleri aşmayı hedefliyor.

Japonya, 2030’ların sonuna kadar nükleer füzyonla enerji üretmeyi hedefleyen FAST (Fusion by Advanced Superconducting Tokamak) projesini başlattı. Bu proje, entegre bir füzyon enerjisi sistemi geliştirerek elektrik üretimi ve yakıt teknolojilerinde önemli bir ilerleme sağlamayı amaçlıyor.

Proje, belgelenmiş veriler ve ölçeklenebilirlik avantajları nedeniyle tokamak konfigürasyonunu tercih ediyor. Amaç, ticari füzyon santrallerine geçişteki teknik engelleri aşmak.

Bu doğrultuda, düşük en boy oranlı tokamak reaktörü tercih edilerek yüksek sıcaklık süperiletken bobinlerle kompakt boyutta yüksek basınçlı plazmalar üretilecek.

Cihaz, HTS bobinleri, düşük aktivasyonlu malzemeler ve deniz suyundan döteryum üretimi gibi yenilikçi teknolojilerle çalışacak. Proje, sürekli yanan plazma oluşturmayı, enerjiyi çıkarmayı ve dönüştürmeyi, trityum yakıt döngüsünü test etmeyi, sistem entegrasyonunu ve güvenliğini sağlamayı hedefliyor.

Reaktör tasarımı için plazma ve enerji santrali mühendisliği uzmanlarından oluşan bir ekip oluşturulacak ve ön tasarımın 2025’te tamamlanması planlanıyor.

Proje bildirisine göre FAST, füzyon enerjisi üretimi, plazma sürdürülebilirliği ve mühendislik zorluklarının çözümü açısından entegre bir yaklaşım sunarak dünyada bir ilki gerçekleştirecek.