Japonya, 40.000 kişiye ev sahipliği yapacak son derece iddialı bir yüzen şehir üzerinde çalışıyor ve bu yüzen şehre Japon N-Ark şirketi tarafından Dogen City adı veriliyor.
Japonya’nın N-Ark şirketi, turizm, tıbbi tesisler ve hatta uzay roketlerine ev sahipliği yapacak inanılmaz derecede iddialı bir yüzen şehir projesinin planlarını açıkladı. Dogen City adı verilen bu şehir, iklim değişikliğine bağlı deniz yükselmelerine karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanacak ve enerji, gıda ve su gibi ihtiyaçları 40.000 kişiye kadar karşılayabilecek.
Japonya’nın yüzen şehir projesi
Dogen City’nin planlarına göre, şehir yaklaşık 4 km çevreye sahip olacak ve tahminen 10.000 kişilik bir nüfusu barındırabilecek. Ayrıca, şehir 30.000 turistin ziyaretini de karşılayabilecek kapasiteye sahip olacak. Şirketin ifadesine göre, şehir daire şeklinde tasarlanacak ve güçlü hava koşullarına ve hatta tsunami gibi doğal felaketlere karşı dayanıklı olacak şekilde inşa edilecektir.
Dogen City, üç ana bölümden oluşacak. İlk olarak, halkın yaşayacağı konut bölgesi olarak tasarlanmış bir halka şeklindeki alan bulunacak. İkinci olarak, deniz tarafından doğal olarak soğutulan bir denizaltı veri merkezi, şehir yönetimi ve tıbbi araştırma tesislerini barındıracak. Üçüncü olarak, yapay bir koy içinde yüzen mimariye sahip olan yapılar yer alacak, bu alan halka şeklindeki yapılar tarafından oluşturulacak. Dogen City’de ayrıca çok sayıda yeşil alan, gıda üretim tesisleri, bir okul, spor alanları, hastaneler, parklar, stadyumlar, oteller ve ofisler gibi diğer tesisler de bulunacak. N-Ark şirketi, Dogen City’nin roket taşımacılığı için bir fırlatma ve iniş alanı içermesini de planlıyor.
2030’da açılması planlanıyor
N-Ark’a göre, Dogen City’nin yıllık yaklaşık 2 milyon litre su tüketmesi bekleniyor, bu oldukça mütevazı bir miktar olarak görülüyor. Ayrıca, şehirde yılda 3.288 ton çöp imhası, 7.000 ton gıda ve 22.265.000 kW enerji üretimi gibi diğer önemli ihtiyaçlar da bulunacak. Tüm bu gereksinimlerin karşılanması kesinlikle büyük bir meydan okuma olacak ve yüzen şehirin bu konuda nasıl başarılı olacağına dair ayrıntılar henüz net değil. Ancak N-Ark, 2030 yılına kadar yüzen şehrin kullanıma açılmasını hedefliyor. Normal koşullarda, bu tür bir “rüya proje”nin gerçekleştirilme şansı düşük olarak değerlendirilebilirdi. Ancak Suudi Arabistan’ın 170 kilometrelik The Line çizgi kentini inşa etme çalışmalarına başlamış olması göz önüne alındığında, bu proje oldukça mümkün görünmektedir.