İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan rapor, firmaların kalifiye çalışan bulma sürecindeki zorlukları ve çözüm önerilerini gözler önüne seriyor.
İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) tarafından hazırlanan “İstihdamı Kazanmak: Firmaların Çalışan İstihdamında Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı rapor, firmaların ciddi düzeyde ilave çalışan ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Raporda, anket yapılan firmaların kalifiye (mavi yakalı) personel ve vasıflı usta bulmada büyük zorluklar yaşadıkları belirtiliyor. Öyle ki, usta bir kaynakçının 10 yıllık bir bankacıdan daha yüksek maaş aldığı vurgulanıyor.
Mavi Yakalı Mesleklerin Hakimiyeti
Raporda, İstanbul’un Türkiye’deki toplam istihdamın %20’sini barındırdığı ve açık işlerde mavi yakalı mesleklerin hakim olduğu belirtiliyor. Özellikle zanaatkarlar, operatörler ve montajcılardan oluşan orta vasıflı mavi yakalı mesleklerdeki açık iş oranının işsiz oranından daha yüksek olduğu ifade ediliyor.
Teknik Eğitimde Yapısal Sorunlar
Raporda, mavi yakalı çalışan istihdamında yaşanan sorunlar arasında teknik eğitim sistemindeki yapısal sorunlar ve imaj-statü problemleri öne çıkıyor. Beyaz ve gri yakalı çalışanlarda ise yükseköğretim sistemindeki yapısal sorunlar ve teknolojik açıklar dikkat çekiyor.
İmalat sektöründe faaliyet gösteren firmalar, gençlerin mavi yakalı işlere ilgi göstermediğini ve vasıflı mavi yakalı çalışan bulmanın zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, işe başlayanların bir kısmının işi ağır bulup kısa sürede bıraktıkları belirtiliyor.
Firmaların Görüşleri
Rapora göre, lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, mavi yakalı çalışan bulmada ve mevcut mavi yakalı çalışanları elde tutmada önemli sorunlar yaşıyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalar ise İstanbul’da mavi yakalı çalışan bulmanın zor olduğunu ve bu nedenle üretimi Anadolu’ya kaydırdıklarını ifade ediyor.
Raporun sonuç bölümünde, “Çalışanlar-firmalar-toplum üçgeninde ortaya çıkan bu kaybet-kaybet-kaybet sarmalının kazan-kazan-kazan iklimine çevrilebilmesi için çok boyutlu ve kapsamlı bir istihdam stratejisinin geliştirilmesi gerektiği” vurgulanıyor. Bu doğrultuda, kısa, orta ve uzun vadeli somut adımların belirlenmesi, programlanması ve atılması öneriliyor.