Depremlerden etkilenen illerde, nitelikli iş gücünün geliştirilmesi hedefiyle yıl sonuna kadar “İstihdama Dönüş Programı” hayata geçirilecek.
Depremlerden etkilenen illerde, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla yıl sonuna kadar “İstihdama Dönüş Programı” uygulanacak. Mesleki eğitim kursu ve işbaşı eğitim programı katılımcılarına günlük 850 lira 10 kuruş ödeme yapılacak.
Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete‘de yayımlanmıştır.
İstihdama Dönüş Programı
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde, kurs ve programların uygulanmasının teşvik edilmesi ve nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla “İstihdama Dönüş Programı” özel bir düzenleme ile 31 Aralık 2024 tarihine kadar yürürlüğe konulmuştur.
Program kapsamında, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki işverenler için istihdam taahhüt oranı yüzde 30’a düşürülmüş ve istihdam süresi, fiili kurs veya program gün sayısına eşitlenmiştir.
Bu 4 il ve 2 ilçede, mesleki eğitim kursu ve işbaşı eğitim programı katılımcılarına günlük 653 lira 93 kuruş kadar ödenen zaruri gider ödemeleri, İŞKUR Yönetim Kurulu Kararı ile yüzde 30 artırılarak 850 lira 10 kuruşa kadar ödenebilecektir.
Adana, Diyarbakır, Gaziantep (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç diğer bölgeleri), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa’da ise istihdam taahhüt oranı yüzde 40 olarak belirlenmiş, istihdam süresi ise fiili kurs veya program günlerinin 1,5 katına indirilmiştir. Bu düzenleme ile deprem bölgesindeki iş yerleri için kurs ve programlardan faydalanamama yönünde uygulanan yaptırımlar kaldırılmıştır.
Hedef, İş Gücü Piyasasını Hızlıca Toparlamak Ve Gelişimini Desteklemek
Düzenlemelerle, depremden etkilenen bölgelerde iş gücü piyasasının hızlı bir şekilde toparlanması ve nitelikli iş gücü ihtiyacının etkin şekilde karşılanması hedeflenmektedir.
Bu değişiklikler, iş gücü piyasasının sürdürülebilirliğine ve gelişimine büyük katkı sağlamayı amaçlamaktadır. İşverenlerin iş gücüne erişimini kolaylaştırarak iş arayan vatandaşlara daha fazla fırsat sunmayı hedefleyen değişiklikler, iş arayanların mesleki eğitim ve becerilerinin artırılmasını, fırsat eşitliğinin sağlanmasını ve işverenler ile iş arayanlar arasında daha adil bir denge oluşturulmasını planlamaktadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı konuşmada, aktif iş gücü piyasası programlarının çerçevesini genişleteceklerini duyurmuştu.