Valensiya’da, mezarlıklara yeşil enerji merkezine dönüşüyor! Binlerce güneş paneli şehrin bu iddialı planına katkı sağlıyor.
Ağıtın Gücü (RIP) Projesi, İspanya’da en büyük kentsel güneş enerjisi çiftliği olacak, yaklaşık 2,8 MW elektrik üretme kapasitesine sahip. Avrupa Birliği bilgi formuna göre, Valensiya da ki mezarlıkların mahzenlerine ve diğer yapılarına yaklaşık 7 bin fotovoltaik panel yerleştirildi.
- Üretilen enerji kamu hizmetlerinin ve kent sakinlerinin evlerinde kullanılacak.
RIP projesinin tam faaliyete geçmesiyle her yıl 140 tona kadar karbon salımının önleneceği tahmin ediliyor. Bu proje, Valensiya 2030 İklim Hedefi kapsamında. Akdeniz kenti, 2030 İklim Hedefi ile Avrupa Birliği’nin 2050’ye kadar iklim nötr olma amacının öncülerinden biri oldu. Valensiya, bu hedefe planlanandan 20 yıl önce varmayı ve 2030’a gelmeden iklim nötrlüğüne ulaşmayı amaçlıyor.
Projenin internet sitesinde, “Valensiya’nın karbondan arındırılmasının faydaları açık ve hedeflerimizin bir parçasını oluşturuyor: Daha sağlıklı insanlar, daha az trafik sıkışıklığı ve gürültü, daha az kirlilik, daha fazla doğal alan, daha iyi alışkanlıklar ve daha fazla yenilik. Valensiya’yı daha sağlıklı, sürdürülebilir, paylaşımcı, müreffeh ve halk için daha yaşanabilir, cazip bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz.“
Mezarlıklarına güneş panelleri yerleştiren ilk yer Valensiya değil; Fransa’da bir komün, 2021’de mezarlığını yenilenebilir enerji merkezine dönüştürmek için bir proje başlattı.
Ülkenin batısındaki Saint-Joachim, gelecek yıla kadar yaklaşık 3,3 milyon euro maliyetle 5 bin panel kurmayı planlıyor.