İş Dünyası Plastik Girişimi’nin (İPG) beş yıllık başarısı, plastik kullanımını azaltmada %173’lük bir başarı oranı ile kamuoyuna duyuruldu.
2019 yılında SKD Türkiye, UN Global Compact Türkiye ve TÜSİAD iş birliği ile hayata geçirilen İş Dünyası Plastik Girişimi (İPG), plastik kullanımını azaltmayı hedefleyen 43 şirketin katılımıyla büyük bir başarı elde etti. Bu girişim, 2023 yılı sonuna kadar 44.279 ton plastik azaltma taahhüdü vermişti. Ancak, imzacı şirketler bu hedefi aşarak toplam 76.443 ton plastik azaltım sağladı.
43 şirketten oluşan bu girişimde, 1 ambalaj üreticisi, 11 ambalajlı tüketim malları üreticisi, 3 dayanıklı tüketim malları üreticisi, 3 ham madde üreticisi, 10 holding ve 15 perakende, hizmet ve gıda sektöründen şirket yer aldı. Şirketlerin çoğu hedeflerini aşarak %100’ün üzerinde azaltım sağladı.
Tanıtım Toplantısından Notlar
Final raporu, Koç Holding ev sahipliğinde düzenlenen bir toplantıda kamuoyuna sunuldu. Hoş geldiniz konuşmasını Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Burçin Girit yaptı. Açılış panelinde ise UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Holding Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan moderasyonunda, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Alemdar konuşmacı olarak yer aldı.
Ediz Günsel, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İklim değişikliğiyle birlikte artan plastik kirliliği, dünya ve insanlık üzerindeki en büyük tehditlerden biri haline geldi. UNEP raporuna göre, yılda 430 milyon tondan fazla plastik üretiliyor. SKD Türkiye olarak iş dünyasını bu konuda harekete geçirmek amacıyla başlattığımız İş Dünyası Plastik Girişimi’yle önemli aşama kaydettik. Şirketlerin verdiği taahhütlerle yaklaşık 76.443 tonluk azaltım sağlandı. Kararlılıkla eyleme geçen şirketleri gönülden kutluyorum.”
Ahmet Cemal Dördüncü, konuşmasında plastik kirliliğinin modern dünyaya sağladığı faydaların yanı sıra getirdiği sorunlara dikkat çekti: “Plastik kirliliğini azaltma yolunda iş dünyasının somut adımlar atmasını teşvik etmeyi amaçladık. Hedef ve veri bazlı bir yaklaşım benimseyerek şirketleri taahhüt vermeye ve ilerlemelerini raporlamaya davet ettik. Girişime dahil olan şirketleri tebrik ederim.”
Cevdet Alemdar, plastik kullanımının ölçümü ve bu çerçevede geliştirilen metotların paylaşımı konusunda İPG’nin değerli bir platform olduğunu belirtti: “Şirketler tarafından plastik kirliliğini azaltmak için gerçekleştirilen teknolojik çözümler ve yenilikçi Ar-Ge çalışmaları etkili olacak. İPG’nin önümüzdeki döneminde, şirketlerin karşılaştıkları zorluklara yönelik somut çözüm ve eylemlerin hayata geçirilmesinin çok değerli olacağını düşünüyoruz.”
İleriye Yönelik Taahhütler
İlerleme dönemi I, II ve final dönemlerinde %173 oranında (76.443 ton) azaltım raporlandı. Şirketler, plastik kullanımını azaltma, yeniden kullanım, geri dönüşüm ve yenilenebilir malzeme kullanımı gibi başlıklarda ilerlemelerini değerlendirdi. Şirketlerin %86’sı plastik kullanımını azaltma konusunda geleceğe yönelik taahhütlerini belirledi.