“Kadının Güçlenmesi Bildirgesi” kapsamında, kadın işletmecilere 5 yıl içinde 100 milyar TL’lik finansman sağlama taahhüt eden İş Bankası, geçen ay itibarıyla girişimci kadınlara 15,9 milyar TL’lik kredi sundu.
Türkiye İş Bankası, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı ve Mart ayında yayımladığı ‘Kadının Güçlenmesi Bildirgesi’ ile kadın işletmecilere 5 yıl içinde 100 milyar TL tutarında finansman desteği sağlama taahhüt ediyor. Banka, bu söz konusu desteği hızla kadın girişimcilere ulaştırıyor.
İş Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında girişimci kadın müşterilere 20,9 milyar TL nakdi ticari kredi sunan banka, bu kredi hacminin 12 milyar TL’sini KOBİ ve işletme segmentindeki girişimci kadın müşterilere tahsis etti.
2 bin 585 Girişimci ve Girişimci Adayı Kadına Eğitim
İş Bankası, kadın girişimcileri yalnızca finansal olarak desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda sunduğu eğitim ve mentorluk programlarıyla onlara rehberlik ediyor. Banka, 2022 Haziran ayından bu yana Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle yürüttüğü Girişimde Kadın Gücü Projesi kapsamında 2 bin 585 girişimci ve girişimci adayına eğitim verdi.
Eğitim ve mentorluk programını başarıyla tamamlayan 3 girişimci veya girişimci adayı kadını Silikon Vadisi’ne götürecek olan İş Bankası, ayrıca 10 kadına da geliştirme desteği sunacaktır. Bu projede Applied Value Group (AVG) tarafından garanti verilecek ve İş Bankası tarafından finanse edilecek şekilde, girişimci ve girişimci adayı kadınlara 100 bin TL’ye kadar teminatsız ve sıfır faizli kredi imkanı sağlanacak.
Türkiye İş Bankası Kadının Güçlenmesi Bildirgesi şu unsurlardan oluşuyor:
Kadınların ekonomik bağımsızlığını sürdürebilmeleri, iş hayatında aktif rol almaları bankanın stratejik öncelikleri arasında yer alır. Kadınların finansal hizmetlere erişimi konusunda odaklı çalışmalar yürütür. Kadınların ekonomik hayattaki yerini deneyim paylaşımı, eğitim ve iş birlikleri gibi finansal olmayan faaliyetlerle de destekler. Pazarlama ve reklam faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet ayrımcılığını önlemeye yönelik tutum sergiler.
Banka, tüm faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetir ve konuyla ilgili farkındalık geliştirme fırsatları yaratmayı amaçlar. Bu yaklaşımın değer zincirindeki tüm paydaşlarca benimsenmesi için çalışır. İnsan kaynakları politikalarında kadınların farklılaşan talep ve ihtiyaçlarını gözetir. Kadın çalışan ve yönetici oranının yükselmesini teşvik edici uygulamalar ve iş birlikleri yapar.’