Tehran Times’a göre, Profesörü Il Soon Hwang, İran ve Güney Kore arasında temiz enerji geçişi için iş birliği önerilerini paylaştı.
Hwang, Güney Kore’nin enerji sektöründeki gelişmiş altyapıyı örnek göstererek, ülkenin 149 GW’lık elektrik üretim kapasitesinin 38 GW’ını yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturduğunu, kalan kısmın ise nükleer ve termik santrallerden sağlandığını belirtti. Ayrıca, elektrik altyapısındaki iyileştirmelerle, tüketici başına yıllık kesinti süresinin yalnızca 8 dakikaya düştüğünü ve iletim kayıplarının %3,5 seviyesine indiğini ifade etti.
Akıllı şebeke projelerinde kazandığı deneyimleri paylaşan Hwang, yenilenebilir enerji santralleri, enerji depolama sistemleri, elektrikli araç şarj istasyonları ve akıllı sayaçlar arasındaki entegrasyonun büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Güney Kore’nin, 2030’a kadar karbon emisyonlarını %40 oranında azaltmayı ve 2050’de karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedeflediğini hatırlatan Hwang, bu hedeflere ulaşmak için dijital ve akıllı bir şebeke altyapısına olan ihtiyaca dikkat çekti. Şu ana kadar 25 GW güneş enerjisi kapasitesi, 10 GWh’lik enerji depolama kapasitesi ve 600 bin elektrikli araç şarj noktası kuran Güney Kore’nin, 508 GW temiz enerji kapasitesi ve 20 milyon elektrikli araç hedeflerini gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti.
Hwang, İran’ın enerjisinin %90’ının fosil yakıtlardan elde edildiğini belirterek, 2030’a kadar 30 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşma hedefinin, akıllı şebeke geliştirme, finansal yatırımlar, iş gücü kapasitesinin artırılması ve yeni iş modellerinin uygulanmasını gerektirdiğini söyledi.
Son olarak, iki ülkenin yenilenebilir enerji ve akıllı şebeke alanında sürdürülebilir iş birliği için pilot projeler geliştirmesi ve net bir zaman çizelgesine sahip ortak bir görev gücü oluşturmasının önemine vurgu yaptı.