Birleşmiş Milletlerin (BM) iklim değişikliğiyle ilgili bilimsel değerlendirme organı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 60. oturumu Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenleniyor.
Program kapsamında İstanbul’da bulunan IPCC Başkanı Prof. Dr. Jim Skea, iklim değişikliğine karşı gösterilen küresel çaba ve toplantının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Skea, “ 2023, beklenenden çok daha olağanüstü bir yıldı.“
IPCC‘nin dünya genelinde artan sıcaklık ve buna bağlı olarak artacak aşırı hava olaylarına dair uyarılarını sıkça içeren raporlarını belirten Skea, “Ancak 2023, herkesi büyük bir şaşkınlığa sürükledi, çünkü beklenenden çok daha olağanüstü bir yıldı. Orman yangınları, aşırı hava olayları ve okyanuslarda gözlemlenen beklenmedik sıcaklık artışı gibi olaylarla karşılaştık. Bu durum, tahminlerin oldukça ötesindeydi. Bazı aşırı hava olayları, küresel sıcaklıklardaki artışın insan kaynaklı etkileri nedeniyle meydana geldi, bazıları El Nino’nun etkisi altındaydı ve bazıları ise yıllık doğal değişimlerden kaynaklanıyordu. Tüm bu faktörleri hesaba kattığımızda, yine de olağan dışı bir yıl yaşandı.” şeklinde konuştu.
Skea, iklim değişikliğiyle mücadelede net sıfır emisyon hedefi gibi önemli taahhütlerin yanı sıra hükümetlerin geleceğe yönelik hedefler belirlemelerinin önemine vurgu yaparak, ancak tüm bu çabaların küresel ısınmayı durdurmak için yeterli olmadığını ifade etti.
Skea, “Mevcut politikalara bağlı kalmaya devam edersek, bu yüzyılın sonunda küresel ısınmanın muhtemelen 3 dereceye kadar çıkabileceği bir rotada ilerliyoruz.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
“İnsanların, hükümet ve paydaşların desteğine ihtiyacı var”
Enerji sektöründeki dönüşümün küresel emisyon azaltımında kritik olduğunu vurgulayan Skea, enerji sektörünün sera gazı emisyonlarının yüzde 80’inden sorumlu olduğunu belirtti. Bu sektördeki sorunun çözülmediği sürece iklim değişikliğiyle mücadele edilemeyeceğini ifade etti. Yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması, enerji verimliliğinin her alanda hedeflenmesi ve sanayide metan emisyonlarını azaltma gibi adımların önemine dikkat çekti.
Bireylerin de iklim krizine karşı harekete geçebileceğini belirten Skea, ancak bu için gerekli teknoloji ve altyapının oluşturulması gerektiğini söyledi. Ulaşım sektöründe bireysel karbon emisyonlarının azaltılmasında örnek olarak otobüsleri gösterdi ve doğru seçimlerin yapılabilmesi için hükümetlerin ve diğer paydaşların desteğinin önemli olduğunu vurguladı.
Paris Anlaşması’nda belirlenen 1,5 derecelik hedefe ulaşmak için daha çok çalışılması gerektiğini belirten Skea, IPCC’nin iklim değişikliğiyle mücadelede bilimsel kanıtları sunma sorumluluğunu sürdüreceğini bildirdi.
“Türkiye’nin bu toplantıya ev sahipliği yapmasından memnunuz”
İstanbul’da gerçekleştirdikleri toplantıyı değerlendiren Skea, şunları söyledi:
“Bu, IPCC döngüsünün en önemli oturumlarından biri ve Türkiye Hükümeti’nin bu toplantıya ev sahipliği yapmasından memnunuz. IPCC’nin 7. Değerlendirme Döngüsü’nün rotasını belirlediğimiz bu toplantı gerçekten çok önemli. Döngü içerisinde hangi raporları ortaya koyacağımıza, bu raporları hangi konularda ve ne zaman oluşturacağımıza karar vermeyi hedefliyoruz. Cuma günü toplantıdan çıktığımızda, bilim insanlarının önümüzdeki 5 ile 7 yıl arasında neyi başarmaya çalışacakları konusunu netleştirmiş olmamız gerekiyor.”